Dzisiaj przychodzę do Was z pierwszym iście jesiennym przepisem. Rozpoczął się wrzesień i większość z nas żyje nieco szybciej. Rozdarte między pracą, szkołą i domem – myślimy o daniach, które zajmą nam jak najmniej czasu a przy tym będą zdrowe i pożywne.

Klasyczne pieczone udka kurczaka z chrupiącą skórką to jedno z tych dań, które sprawdzają się na rodzinny obiad, np. po powrocie wszystkich domowników z pracy, szkoły czy przedszkola. Nie wymaga od nas dużo przygotowań, możemy je zresztą doprawić z wyprzedzeniem. Zamarynowane udka wystarczy włożyć później do piekarnika, a w międzyczasie dogotować ziemniaki i zrobić sałatkę. Marynata do kurczaka to mieszanka przypraw: papryki, tymianku, kurkumy i oregano oraz oliwy i odrobiny sosu sojowego. Jeśli macie świeże zioła np. tymianek, oregano możecie również dodać je pod koniec pieczenia. Kropką nad „i” są pestki granatu, które dodają niezwykłego posmaku potrawie.

Kurczak z piekarnika składniki:

  • 9 pałeczek z kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta przypraw: czerwona papryka, kurkuma, oregano
  • świeże zioła np. tymianek, oregano
  • 1 owoc granatu

Kurczak z piekarnika sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Kurczaka umyj i osusz. Granat obierz i pestki przełóż do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj oliwę z sosem sojowym. Dodaj czosnek, przyprawy i 2 łyżkami sezamu. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim kurczaka. Każdy kawałek kurczaka obficie polej marynatą.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut.
  6. Podawaj na gorąco. Kurczaka posyp pozostałym sezamem, świeżymi ziołami i pestkami granatu.

Smacznego Łasuchy!

Zaglądajcie na bloga, szykuję dla Was całą listę jesiennych przysmaków!