Ciasto z cytrynową nutą to klasyczny i niezwykle pyszny wypiek, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pulchne, aromatyczne ciasto odznaczające się lekką kwasowością jest niezwykle proste w przygotowaniu. Jak robić bajecznie pyszne ciasto cytrynowe? Poznaj przepis!

Ciasto cytrynowe z tego przepisu jest wilgotne, miękkie, bardzo aromatyczne i rozpływa się w ustach. To jeden z moich najpyszniejszych odkryć kulinarnych ostatnich dni.

Ciasto cytrynowe składniki:

  • 210g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • skórka starta z 1 dużej cytryny,
  • szczypta soli,
  • 120ml oleju (około 1/2 szklanki),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 120ml gęstego jogurtu naturalnego (około 1/2 szklanki),
  • WIERZCH: masło, cukier brązowy, plastry cytryny

Ciasto cytrynowe krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
  2. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
  3. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, aromat waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.
  4. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową.
  5. Do przygotowania ciasta wykorzystałam urządzenie Cook4me Touch, które sprawia, bez większego wysiłku, uzyskujemy efekt “mokrego ciasta”. Do urządzenia wlewamy 200 ml wody, wstawiamy koszyk do gotowania, a do środka koszyka – przekładamy formę z ciastem. Gotujemy pod wysokim ciśnieniem przez 28 minut

*** Jeśli zdecydujecie się na tradycyjne pieczenie: pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut z tą różnicą że formę do pieczenia wkładamy do blaszko wypełnionej na 3 cm wysokości wodą.

6. W trakcie pieczenia, przechodzimy do karmelizowania plastrów cytryny. W tym celu, cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1/2 kostki masła z 3 łyżkami brązowego cukru, dodajemy plastry cytryny i karmelizujemy na wolnym ogniu do zarumienia.

7. Gotowe ciasto wyjmujemy, a na wierzch przekładamy karmelizowane plastry cytryny.

Cook4me Touch Pro – rekomendacja LadyoftheHouse:

To co szczególnie spodobało mi się w urządzeniu Cook4Me, to możliwość wyszukania przepisów (jest ich na ten moment już ponad 500!) na podstawie składników, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy wpisać 2 składniki w wyszukiwarce, a Cook4Me przygotuje dla nas propozycje dań. Fantastyczna opcja w duchu ZERO WASTE