Ciasto z cytrynową nutą to klasyczny i niezwykle pyszny wypiek, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pulchne, aromatyczne ciasto odznaczające się lekką kwasowością jest niezwykle proste w przygotowaniu. Jak robić bajecznie pyszne ciasto cytrynowe? Poznaj przepis!
Ciasto cytrynowe z tego przepisu jest wilgotne, miękkie, bardzo aromatyczne i rozpływa się w ustach. To jeden z moich najpyszniejszych odkryć kulinarnych ostatnich dni.
Ciasto cytrynowe składniki:
- 210g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- skórka starta z 1 dużej cytryny,
- szczypta soli,
- 120ml oleju (około 1/2 szklanki),
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 120ml gęstego jogurtu naturalnego (około 1/2 szklanki),
- WIERZCH: masło, cukier brązowy, plastry cytryny
Ciasto cytrynowe krok po kroku:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
- W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
- W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, aromat waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.
- Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową.
- Do przygotowania ciasta wykorzystałam urządzenie Cook4me Touch, które sprawia, bez większego wysiłku, uzyskujemy efekt “mokrego ciasta”. Do urządzenia wlewamy 200 ml wody, wstawiamy koszyk do gotowania, a do środka koszyka – przekładamy formę z ciastem. Gotujemy pod wysokim ciśnieniem przez 28 minut
*** Jeśli zdecydujecie się na tradycyjne pieczenie: pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut z tą różnicą że formę do pieczenia wkładamy do blaszko wypełnionej na 3 cm wysokości wodą.
6. W trakcie pieczenia, przechodzimy do karmelizowania plastrów cytryny. W tym celu, cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1/2 kostki masła z 3 łyżkami brązowego cukru, dodajemy plastry cytryny i karmelizujemy na wolnym ogniu do zarumienia.
7. Gotowe ciasto wyjmujemy, a na wierzch przekładamy karmelizowane plastry cytryny.
Cook4me Touch Pro – rekomendacja LadyoftheHouse:
To co szczególnie spodobało mi się w urządzeniu Cook4Me, to możliwość wyszukania przepisów (jest ich na ten moment już ponad 500!) na podstawie składników, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy wpisać 2 składniki w wyszukiwarce, a Cook4Me przygotuje dla nas propozycje dań. Fantastyczna opcja w duchu ZERO WASTE