Tak niewiele było potrzeba, aby wszystko stało się prostsze… Dłuższe dni, promienie słoneczne wpadające wprost z kuchennego okna, budząca się do życia przyroda i coraz to zieleńszy ogród…Niby nic a jednak nagle poczułam, że che mi się żyć lepiej, bardziej, intensywniej!

W tym całym przypływie energii wciąż eksperymentuję w kuchni. Myślę o nowych smakach, wyszukuję składniki, dobieram je, a potem łączę…aż w końcu trafia się prawdziwy brylant, danie na samą myśl o którym wprost:”cieknie ślinka” i które uwielbiają naprawdę wszyscy! Jeśli do tego przyrządza się je sprawnie i z poczuciem, że oto serwuje się swoim najbliższym coś wyjątkowo zdrowego, to danie ma szansę zagościć na stale nie tylko u mnie ale także u Was w domach. Bo ja lubię się dzielić! A już w szczególności sprawdzonymi sposobami na ulepszenie/ułatwienie życia. Poznajcie zatem jedną z takich receptur!

Dorsz ww sosie bazyliowym

Dorsz z bazylią to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika ryb. Dorsz to ryba bogata w wartości odżywcze, takie jak białko, witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy omega-3 są szczególnie korzystne dla zdrowia, ponieważ pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca i poprawiają funkcjonowanie mózgu

Dorsz w sosie bazyliowym składniki:
  • 400 g filetu z dorsza
  • mąka
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 doniczka bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 80 ml bulionu drobiowego
  • 80 ml śmietanki 30%
Dorsz w sosie bazyliowym przepis:
  • Filet pokroić na 3 porcje. Doprawić solą, pieprzem oraz mieloną papryką, następnie oprószyć mąką.
  • W rozdrabniaczu (mini malakserze) zmiksować obrany czosnek, listki bazylii, parmezan i 2 łyżki oliwy. Otrzymane pesto doprawić solą i pieprzem.
  • Do przygotowania dania wykorzystałam multicooker Tefal Cook4me Touch Pro, który sprawia że ryba finalnie jest bardziej soczysta, a zapach smażenia nie rozprzestrzenia się po całym wnętrzu. Naczynie rozgrzej. Wlej 1 łyżkę oliwy i włóż dorsza. Smaż przez ok. 1 minutę, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórz smażenie.
  • Następnie Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i rozmieścić je wkoło dorsza, smażyć przez minutę.
  • Wlać bulion, dodać śmietankę oraz przygotowane pesto z bazylii – gotować pod ciśnieniem przez 4 minuty.

***Jeśli przygotowujesz danie na tradycyjnej patelni, czas gotowania wydłuży się do 15-20 minut (pamiętaj aby proces gotowania przebiegał pod przykryciem)

Cook4me Touch Pro – rekomendacja LadyoftheHouse

To co szczególnie spodobało mi się w urządzeniu Cook4Me, to możliwość wyszukania przepisów (jest ich na ten moment już ponad 400!) na podstawie składników, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy wpisać 2 składniki w wyszukiwarce, a Cook4Me przygotuje dla nas propozycje dań. Fantastyczna opcja w duchu ZERO WASTE.