Sernik Wielkanocny to według mnie obowiązkowy element świątecznego menu. Możemy zrobić go na zimno, w wersji gotowanej, z brzoskwiniami, z rosą – albo z warzonego twarogu. By ułatwić Wam zadanie, wybrałam mój ulubiony przepis na świąteczny sernik i nazwałam go wiosennym! Bo dla mnie Wielkanoc od zawsze pachnie przede wszystkim wiosną – przyroda budzi się do życia, wszystko się odradza a nasza kuchnia aż prosi się o lekkie, kolorowe przepisy!
Pieczenie sernika co niektórych przyprawia o zawrót głowy. Boimy się, że ciasto nam się nie uda, opadnie, lub nie wyrośnie tak jak powinno już w trakcie pieczenia. Tymczasem sernik to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, wystarczy raz spróbować, by złapać bakcyla i robić je znacznie częściej niż tylko od święta. Tym bardziej, że masa serowa doskonale “dogaduje się” z wszystkimi owocami, syropami i posypkami – nic tylko eksperymentować! O tym, że w prostocie siła, a cały sekret udanego wypieku tkwi w dobrych składnikach – dowiecie z przepisu poniżej…
Sernik z 3 składników składniki:
- 200 g białej czekolady
- 200 g serka kremowego (polecam Philadelphia)
- 5 jajek
PORADA: Składniki dotyczą mini-formy. Wraz z każdym zwiększeniem rozmiaru formy, zwiększamy masę składników o 1 jajko i po 50 g czekolady oraz sera. W przypadku formy 20 cm. będzie to: 6 jajek, 250 g czekolady i 250 g serka.
dodatkowo:
- cukier puder
- opcjonalnie: owoce
- 1 szklanka gorącej wody
- masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
- Spód i boki formy wysmaruj masłem
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
- Ostudź rozpuszczoną czekoladę tak aby nie parzyła w palce. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Ubij teraz białka na sztywną masę i delikatnie przełóż a następnie wymieszaj z całością.
- Ciasto przelej do uprzednio przygotowanej formy. Stuknij 3 razy formą o blat kuchenny (tak aby sernik miał szansę równomiernie się ułożyć). Formę zakryj folią aluminiową.
- Sernik pieczemy na parze. Do jego przygotowania, wykorzystałam multicooker Cook4me Touch Pro, który zapewnia równomierne wyrośniecie ciasta. Do miski wlej 1,5 szklanki wody, wstaw koszyk do gotowania na parze i przełóż do niego ciasto w formie do pieczenia. Ustaw: tryb ręczny, gotowanie pod wysokim ciśnieniem, czas: 30 minut.
*** Jeśli ciasto będziesz piec w piekarniku: Formę przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Piecz 15 min w 170 stopniach, a kolejne 20 min w 160 stopniach. Przed wyjęciem pozostaw w piekarniku minimum 20 minut. Po wyciągnięciu ostudź całkowicie. Podaj z ulubionym sosem, powidłami lub tak jak w moim przypadku z cukrem pudrem i dużą ilością świeżych owoców!
Cook4Me Touch Pro rekomendacja Ladyofthehouse
W przypadku urządzenia gotującego Cook4Me warta uwagi jest również aplikacja. Aplikacja Cook4Me wspiera codzienne wybory w podejmowaniu decyzji menu, umożliwia edycję receptur, a także monitoruje postępy gotowania. Osobiście nie przepadam za aplikacjami jednak w przypadku Cook4Me ma ona swój sens. Raz, że oferuje pełną listę przepisów, a dwa że dzięki aplikacji możemy z powodzeniem zaplanować posiłki, a nawet uruchomić proces gotowania nie będąc w domu.