Sernik Wielkanocny to według mnie obowiązkowy element świątecznego menu. Możemy zrobić go na zimno, w wersji gotowanej, z brzoskwiniami, z rosą – albo z warzonego twarogu. By ułatwić Wam zadanie, wybrałam mój ulubiony przepis na świąteczny sernik i nazwałam go wiosennym! Bo dla mnie Wielkanoc od zawsze pachnie przede wszystkim wiosną – przyroda budzi się do życia, wszystko się odradza a nasza kuchnia aż prosi się o lekkie, kolorowe przepisy!

Pieczenie sernika co niektórych przyprawia o zawrót głowy. Boimy się, że ciasto nam się nie uda, opadnie, lub nie wyrośnie tak jak powinno już w trakcie pieczenia. Tymczasem sernik to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, wystarczy raz spróbować, by złapać bakcyla i robić je znacznie częściej niż tylko od święta. Tym bardziej, że masa serowa doskonale “dogaduje się” z wszystkimi owocami, syropami i posypkami – nic tylko eksperymentować! O tym, że w prostocie siła, a cały sekret udanego wypieku tkwi w dobrych składnikach – dowiecie z przepisu poniżej…

Sernik z 3 składników składniki:

  •   200 g białej czekolady
  •   200 g serka kremowego (polecam Philadelphia)
  •   5 jajek

PORADA: Składniki dotyczą mini-formy. Wraz z każdym zwiększeniem rozmiaru formy, zwiększamy masę składników o 1 jajko i po 50 g czekolady oraz sera. W przypadku formy 20 cm. będzie to: 6 jajek, 250 g czekolady i 250 g serka.

dodatkowo:

  •   cukier puder
  •   opcjonalnie: owoce
  •   1 szklanka gorącej wody
  •   masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

  1. Spód i boki formy wysmaruj masłem
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
  3. Ostudź rozpuszczoną czekoladę tak aby nie parzyła w palce. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem.
  4. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Ubij teraz białka na sztywną masę i delikatnie przełóż a następnie wymieszaj z całością.
  5. Ciasto przelej do uprzednio przygotowanej formy. Stuknij 3 razy formą o blat kuchenny (tak aby sernik miał szansę równomiernie się ułożyć). Formę zakryj folią aluminiową.
  6. Sernik pieczemy na parze. Do jego przygotowania, wykorzystałam multicooker Cook4me Touch Pro, który zapewnia równomierne wyrośniecie ciasta. Do miski wlej 1,5 szklanki wody, wstaw koszyk do gotowania na parze i przełóż do niego ciasto w formie do pieczenia. Ustaw: tryb ręczny, gotowanie pod wysokim ciśnieniem, czas: 30 minut.

*** Jeśli ciasto będziesz piec w piekarniku: Formę przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Piecz 15 min w 170 stopniach, a kolejne 20 min w 160 stopniach. Przed wyjęciem pozostaw w piekarniku minimum 20 minut. Po wyciągnięciu ostudź całkowicie. Podaj z ulubionym sosem, powidłami lub tak jak w moim przypadku z cukrem pudrem i dużą ilością świeżych owoców!

Cook4Me Touch Pro rekomendacja Ladyofthehouse

W przypadku urządzenia gotującego Cook4Me warta uwagi jest również aplikacja. Aplikacja Cook4Me wspiera codzienne wybory w podejmowaniu decyzji menu, umożliwia edycję receptur, a także monitoruje postępy gotowania. Osobiście nie przepadam za aplikacjami jednak w przypadku Cook4Me ma ona swój sens. Raz, że oferuje pełną listę przepisów, a dwa że dzięki aplikacji możemy z powodzeniem zaplanować posiłki, a nawet uruchomić proces gotowania nie będąc w domu.