Wiosenne gołąbki z młodej kapusty to pyszna propozycja na obiad w sezonie na młode warzywa i nowalijki. To danie smakuje naprawę dobrze, jest lekkie, smaczne, a do tego przygotowuję je w 15 minut. Wiosenne gołąbki to wspaniały, sezonowy obiad, który musisz wypróbować.

Gołąbki

Farsz do gołąbków najczęściej przygotowuje się z mięsa, cebuli i ryżu. Warzywna wersja potrawy obejmuje kaszę gryczaną oraz pieczarki lub grzyby. Przyprawy niezbędne do nadzienia to majeranek, sól i pieprz. Gołąbki zawija się w liście kapusty, np. młodej lub włoskiej, i gotuje lub zapieka w piekarniku.

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa i ryżu oraz podaje z sosem pomidorowym. Najlepiej wybrać wieprzowinę i połączyć ją z cebulą, ugotowanym ryżem i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie z masy należy uformować podłużne kotleciki, po czym ugotować kapustę. Gołąbki zawija się w liście kapusty. Kolejny krok to ułożenie pozostałych liści na dnie garnka i ugotowanie gołąbków w warzywnym lub mięsnym bulionie. Sos do dania przygotowuje się z przecieru pomidorowego, przyprawionego pieprzem, solą, papryką, tymiankiem i oregano.

Wiosenne gołąbki – gotowe w 15 minut

A ja dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na gołąbki wiosenne, który przygotujesz w maksymalnie 15 minut. Gołąbki według tego przepisu są lekkie, świeże i bardzo smakowite. Dodatki w postaci pomidorków koktajlowych i dużej ilości koperku – sprawiają, że danie dodatkowo zachęca wyglądam i aromatem.

Wiosenne gołąbki składniki:
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • główka młodej kapusty
  • 100 g suchego ryżu – np. jaśminowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • świeży koper
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawy: sól, pieprzu, oregano i słodkiej papryki
Przepis na wiosenne gołąbki:
  1. Ugotuj 100g ryżu. Użyłam ryżu jaśminowego, ale można też sięgnąć np. po ryż basmati. Ryż ugotuj do miękkości. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia.
  2. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.
  3. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na farsz. Będzie to: zmielone mięso; ugotowany ryż; po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystko w misce.
  4. Kapustę umieść w głębokiej misce i zalej wrzącą wodą, poczekaj 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Każdy liść posiada po środku grubszy nerw. Należy go delikatnie usunąć (nie za głęboko, ponieważ jest ryzyko wypadania farszu). Można również obciąć wystające zgrubienie ostrym nożem.
  5. Umieść niewielką porcję farszu na liść przy wyciętym nerwie. Złóż do środka boki liścia. Zwijaj ciasno gołąbka od grubszego nerwu, do krawędzi liścia na drugim jego końcu.
  6. Formuj w ten sposób wszystkie gołąbki z młodej kapusty póki starczy Ci farszu.
  7. Do gotowania gołąbków wykorzystałam Multicooker tefal Cook4me Touch Pro, który cały proces gotowania skraca z 40 minut (w tradycyjnym garnku) do 9 minut.
  8. Na dnie garnka ułóż gołąbki jeden obok drugiego, zawsze łączeniem do spodu. Gołąbki zalej wodą – około 1,5 szklanki, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Jeśli korzystasz z Tefal Cook4me, ustaw tryb ręczny: gotowanie pod wysokim ciśnieniem na 9 minut. Jeśli w tradycyjnym garnku, gotuj pod przykryciem przez minimum 40 minut na średnim palniku.
  9. Gołąbki podawaj na ciepło ze świeżym koperkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Cook4me Touch Pro – rekomendacja LadyoftheHouse:

Cook4me Touch Pro, to młodszy brat Cook4me-multicookera, który użytkuję od ponad 2 lat. Nowy model został wzbogacony m.in. o rozszerzoną technologię na smartfonie oraz wbudowaną wagę. To na co szczególnie zwróciłam uwagę w trakcie użytkowania Cook4Me Touch Pro, to że urządzenie jest bardzo intuicyjne i w pełni automatyczne. Dzięki czemu nie musimy czuwać nad całym procesem gotowania. Dodatkowo Cook4Me Touch Pro posiada funkcję opóźnionego startu. Co oznacza, że możemy nawet nie będąc w domu, monitorować postępy gotowania na smartfonie. Przetestowałam to kilkukrotnie: przygotowałam wcześniej składniki danej potrawy, odwiozłam dzieci na trening, a wracając włączyłam proces gotowania na telefonie. Po przyjeździe do domu (kiedy wszyscy byli bardzo głodni), gotowy, ciepły obiad czekał tylko na podanie. 

Jestem przekonana, że przepis na wiosenne gołąbki – stanie się jednym z Waszych ulubionych przepisów tegorocznej wiosny. Zapraszam na mój profil IG, gdzie znajdziecie video-rolkę z przepisem krok po kroku.

Smacznego!