Mój wakacyjny przepis na „Chrupiące Gofry jak z nadmorskiej budki”, który opublikowałam niespełna rok temu jest jednym z najchętniej wyszukiwanych przepisów kulinarnych na blogu. Do tej pory, przeczytało go ponad 300 tys. Czytelników i każdego tygodnia otrzymuję po kilka zapytań odnośnie receptury.

Dzisiaj chciałabym zainspirować Was przepisem na gofry wytrwane, bo nie wiem czy wszyscy wiedzą ale choć większość kojarzy wafle z beztroskim latem i wakacjami, to możemy je spożywać z powodzeniem przez cały rok. Zapomnijmy więc na chwilę o bitej śmietanie, cukrze-pudrze i czekoladzie. Czas na coś bardziej konkretnego! Oto przepis na gofry wytrawne, czyli idealny posiłek na lunch, pożywne śniadanie czy podwieczorek. Wytrwane gofry w tym wypadku traktuję jako wyjątkową formę pieczywa. Zresztą zobaczcie sami:

blog kulinarny

GOFRY WYTRAWNE składniki:

  • 1 litr mleka
  • 600 g mąki pszennej (używam „luksusowej”)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki tartego sera cheddar
  • 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • dodatki: rukola, jajka, pomidorki koktajlowe

WYTRAWNE GOFRY przepis:

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  2. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.
  3. Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.
  4. Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecam w wersji z jajkami w koszulce, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Jak zrobić jajko w koszulce? 

Jajka w koszulkach to mówiąc kolokwialnie „wyższa szkoła” przygotowań. Jednak cały wysiłek jest wart zachodu, gdyż dania serwowane z dodatkiem jajek w tej postaci – smakują zdecydowanie – wykwintnie. Decydując się na jajko w koszulce, pamiętaj aby wybrać możliwie najświeższe (tylko świeże jajka posiadają mocną otoczkę białka, w innym wypadku jajko będzie bardzo postrzępione).

Zagotuj w garnku litr osolonej wody z 1 łyżką octu. Jajko wbij do wąskiej miseczki lub szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz ogień (woda nie może wrzeć). Gotuj do 2,5 minuty. Następnie wyjmij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej.

blog kulinarny

gofry wytrawne

Prezentowany przepis podania jest jedynie propozycją. Gofry wytrawne smakują doskonale z twarożkiem ziołowym, jajecznicą lub łososiem wędzonym. Eksperymentujcie!

Jestem przekonana, że polubicie przepis na gofry wytrawne,

równie mocno jak w wersji deserowej.

Smacznego!

*** Przepis na GOFRY jak z budki – przypominam: tutaj