Mój wakacyjny przepis na “Chrupiące Gofry jak z nadmorskiej budki”, który opublikowałam niespełna rok temu jest jednym z najchętniej wyszukiwanych przepisów kulinarnych na blogu. Do tej pory, przeczytało go ponad 300 tys. Czytelników i każdego tygodnia otrzymuję po kilka zapytań odnośnie receptury.

Dzisiaj chciałabym zainspirować Was przepisem na gofry wytrwane, bo nie wiem czy wszyscy wiedzą ale choć większość kojarzy wafle z beztroskim latem i wakacjami, to możemy je spożywać z powodzeniem przez cały rok. Zapomnijmy więc na chwilę o bitej śmietanie, cukrze-pudrze i czekoladzie. Czas na coś bardziej konkretnego! Oto przepis na gofry wytrawne, czyli idealny posiłek na lunch, pożywne śniadanie czy podwieczorek. Wytrwane gofry w tym wypadku traktuję jako wyjątkową formę pieczywa. Zresztą zobaczcie sami:

przepis-na-wytrawne-gofry

GOFRY WYTRAWNE składniki:

  • 1 litr mleka
  • 600 g mąki pszennej (używam “luksusowej”)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki tartego sera cheddar
  • 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • dodatki: rukola, jajka, pomidorki koktajlowe

WYTRAWNE GOFRY przepis:

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  2. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.
  3. Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.
  4. Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecam w wersji z jajkami w koszulce, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Jak zrobić jajko w koszulce? 

Jajka w koszulkach to mówiąc kolokwialnie “wyższa szkoła” przygotowań. Jednak cały wysiłek jest wart zachodu, gdyż dania serwowane z dodatkiem jajek w tej postaci – smakują zdecydowanie – wykwintnie. Decydując się na jajko w koszulce, pamiętaj aby wybrać możliwie najświeższe (tylko świeże jajka posiadają mocną otoczkę białka, w innym wypadku jajko będzie bardzo postrzępione).

Zagotuj w garnku litr osolonej wody z 1 łyżką octu. Jajko wbij do wąskiej miseczki lub szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz ogień (woda nie może wrzeć). Gotuj do 2,5 minuty. Następnie wyjmij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej.

blog kulinarny

gofry wytrawne

Prezentowany przepis podania jest jedynie propozycją. Gofry wytrawne smakują doskonale z twarożkiem ziołowym, jajecznicą lub łososiem wędzonym. Eksperymentujcie!

Jestem przekonana, że polubicie przepis na gofry wytrawne,

równie mocno jak w wersji deserowej.

Smacznego!

 

 

 

CZY WIESZ, ŻE WYDAŁAM E-BOOKA DOTYCZĄCEGO SZTUKI WYPIEKANIA GOFRÓW?

 

E-book: 50 sposobów na domowe gofry

55,00  z VAT

Kompendium wiedzy z zakresu wypieku gofrów. Oprócz całej wiedzy merytorycznej – znajdziecie w nim 50 przepisów, w wersji deserowej lub wytrawnej.

Od gofrów karmelizowanych z pomarańczą, idealnych na weekendowe śniadanie, gorących kanapek na lunch, kurczaka z goframi na obiad, aż po wiele innych przysmaków, które można serwować na każdą okazję.

Kategoria:

Opis

W naszym domu gotuje się od zawsze. Gotowała moja Babcia, gotuje Mama, gotowanie mam poniekąd we krwi i z czasem stało się również moją pasją. Myślałam, że tak jest w każdym domu, gdzie toczy się życie. Tymczasem okazuje się, że posiadamy coraz więcej sprzętów kuchennych i co raz mniej umiejętności, chęci oraz czasu. Sztuka kulinarna wydaje się pracochłonną zdolnością, którą wolimy zastąpić gotowymi rozwiązaniami. Nie godzę się na to!

Pomyślałam, że brakuje nam na rynku książek kulinarnych, które byłyby drogowskazem, kompendium wiedzy, źródłem wskazówek, które pozwolą nam w pełni nabyć konkretnej umiejętności. Postanowiłam stworzyć serię e-booków, które ograniczam do jednej, konkretnej tematyki. Tak, aby odbiorca po lekturze przedstawionych treści, miał poczucie, że wie naprawdę dużo, odważnie może zacząć eksperymentować w swojej kuchni… i z czasem stał się prawdziwym ekspertem.

Na pierwszy ogień – przedstawiam Wam e-Booka dotyczącego gofrów. Dlaczego gofry? Przede wszystkim dlatego, że ich powszechnie nie doceniamy! Tymczasem gofry mogą być zdrowe, fit, lekkie, pożywne, chrupiące jak “z budki”, mimo, że wykonane w warunkach domowych. Z gofrów możemy stworzyć także pyszne kanapki i wytrawne dania, i to w zaledwie kilka minut.

Uwielbiam je za zapach, który w trakcie wypiekania wodzi wszystkich do kuchni, różnorodność oraz łatwość i szybkość przygotowania. W świecie gofrów nie ma nudy i jestem przekonana, że po zapoznaniu się z e-bookiem “50 sposobów na gofry – Kompendium wiedzy” – będziecie mogli śmiało nazwać się prawdziwym ekspertem gofrowania!

Życzę Wam najpyszniejszych wypieków!

Małgorzata Kowalewska-Kawuza

LadyoftheHouse

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “E-book: 50 sposobów na domowe gofry”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *