Owoce pod kruszonką – Domowe Crumble

0
Pewnie znana jest Wam doskonale następująca sytuacja: sobotnie popołudnie, leżycie  wygodnie, zanurzeni wygodnie w leżakach, czytacie leniwie książkę gdy wtem w drzwiach rozbrzmiewa uporczywy dzwonek! Oto niespodziewani goście! Radość i zaskoczenie, przerywa myśl o nieczynnej cukierni! Co wówczas?

Przygotowałam dla Was pomysł na doskonały deser, który smakuje naprawdę każdemu. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu a jego zrobienie zajmie Wam niespełna 5 minut! Jest pyszny i odpowiedni na każdą okazję a do tego przyrządzicie go ze składników, które każdy z Was zawsze posiada w domu. Crumble – bo o nim mowa to deser złożony z zaledwie dwóch składników: owoców i chrupiącej kruszonki. Do jego przygotowania nadają się niemal każde owoce sezonowe jak: gruszki, jabłka, truskawki, śliwki czy czereśnie. Osobiście polecam łączenie owoców słodkich z owocami soczystym i kwaskowatymi. A jak to zrobić krok po kroku? Zobaczcie poniżej:

Domowe Crumble składniki (4 porcje)

  •  3 brzoskwinie
  •  20 sztuk jeżyn
  •  sok z cytryny

Kruszonka do crumble:

  •  50 g masła
  •  3 łyżki cukru brązowego
  •  wiórki kokosowe 120 g
  •  1/3 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Owoce dokładnie myjemy. Następnie w przypadku brzoskwiń – drylujemy i kroimy na drobne kawałki. Układamy je na dnie naczynia a następnie skraplamy sokiem z cytryny. Roztapiamy masło, czekamy chwilkę aż przestygnie i w oddzielnej miseczce łączymy je z pozostałymi składnikami na kruszonkę. Wyrabiamy dokładnie łyżką aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Przygotowanym ciastem posypujemy owoce i pieczemy wszystko w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Upieczone crumble posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. I podajemy jeszcze ciepłe. Doskonale smakuje również z gałką lodów waniliowych.

Domowe Crumble to również mój sposób na pilną potrzebę skosztowania czegoś słodkiego;) W ciągu roku przygotowuję ten deser conajmniej kilka razy. I przetestowałam tym samym chyba wszystkie możliwe wariacje;) Za kilka tygodni koniecznie wypróbujcie opcję jesienną z jabłkami i cynamonem a zimą doskonale sprawdzą się także owoce mrożone (o których warto pomyśleć już teraz).

SMACZNEGO!

*fot. P.Ratuszyński

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here