Z okazji nowego cyklu: „Kulinarny Piątek”, mam dla Was przepis na domową drożdżówkę z kruszonką, która smakiem i zapachem, przeniesie Was do kuchni Waszych Babć. Jest to prosty i sprawdzony przepis, który z powodzeniem uda Wam się nawet jeśli ciasto drożdżowe robicie po raz pierwszy!

Jestem przekonana, że po wczorajszym Tłustym Czwartku dzisiaj z utęsknieniem wypatrujecie słodkich wypieków. Z tej okazji postanowiłam podzielić się z Wami bardzo przyjemnym przepisem, który jeśli wypróbujecie teraz, to z pewnością będziecie do niego sięgać jeszcze wielokrotnie przy okazji na przykład owoców sezonowych. Ciasto drożdżowe to przepis sentymentalny, jest z nami od pokoleń i wciąż genialnie zaspokaja nasze kubki smakowe. Polecam w szczególności z ciepłą herbatką i na weekend!

Domowa drożdżówka składniki:

  •  5 szklanek maki pszennej (750 g)
  •  1 szklanka cukru (200 g)
  •  1 szklanka oleju (230 ml)
  •  1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  •  4 jajka
  •  50 g świeżych drożdży

KRUSZONKA składniki:

  •  4 czubate łyżki cukru
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  150 g masła
  •  OPCJONALNIE: śliwki lub maliny oraz płatki migdałów
  •  cukier puder

Domowa drożdżówka przepis:

  1. Świeże drożdże kruszymy do dużej miski. Następnie dodajemy mleko, olej, cukier, jajka oraz mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do niezbyt wysokiej miski wrzucamy pokrojone na drobne kawałki masło, wsypujemy mąkę i dodajemy cukier. Całość wyrabiamy ręcznie i odstawiamy do lodówki pod przykryciem.
  3. Owoce dokładnie myjemy i pozostawiamy na ręczniku papierowym do osuszenia.
  4. Przygotowujemy blaszkę (moja ma standardowe wymiary: 24 cm na 35 cm) w tym celu wysmaruj ją masłem i posyp równomiernie bułką tartą lub wyłóż dokładnie papierem do pieczenia.
  5. Po upłynięciu 3 godzin. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę (powinno być delikatnie rzadkie). Następnie przekładamy do uprzednio przygotowanej blaszki. Na cieście układamy ulubione owoce a wierzch ciasta posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki.
  6. Ciasto pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni (w uprzednio nagrzanym piekarniku). Po tym czasie nie wyjmujemy go od razu z piekarnika, radzę potrzymać chwilkę z delikatnie uchylonymi drzwiczkami.
  7. Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało.

Mam nadzieję, że mój nowy cykl „Kulinarne Piątki”,

zainspiruje Was jeszcze niejednokrotnie  do kuchennych eksperymentów!