Z okazji piątku – mam dla Was przepis na domową drożdżówkę z kruszonką, która smakiem i zapachem, przeniesie Was do kuchni Waszych Babć. Jest to prosty i sprawdzony przepis, który z powodzeniem uda Wam się nawet jeśli ciasto drożdżowe robicie po raz pierwszy!

Postanowiłam podzielić się z Wami bardzo przyjemnym przepisem, który jeśli wypróbujecie teraz, to z pewnością będziecie do niego sięgać jeszcze wielokrotnie przy okazji na przykład owoców sezonowych. Ciasto drożdżowe to przepis sentymentalny, jest z nami od pokoleń i wciąż genialnie zaspokaja nasze kubki smakowe. Polecam w szczególności z ciepłą herbatką i na weekend!

Domowa drożdżówka składniki:

  •  5 szklanek maki pszennej (750 g)
  •  1 szklanka cukru (200 g)
  •  1 szklanka oleju (230 ml)
  •  1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  •  4 jajka
  •  50 g świeżych drożdży

KRUSZONKA składniki:

  •  4 czubate łyżki cukru
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  150 g masła
  •  OPCJONALNIE: śliwki lub maliny oraz płatki migdałów
  •  cukier puder

Domowa drożdżówka przepis:

  1. Świeże drożdże kruszymy do dużej miski. Następnie dodajemy mleko, olej, cukier, jajka oraz mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do niezbyt wysokiej miski wrzucamy pokrojone na drobne kawałki masło, wsypujemy mąkę i dodajemy cukier. Całość wyrabiamy ręcznie i odstawiamy do lodówki pod przykryciem.
  3. Owoce dokładnie myjemy i pozostawiamy na ręczniku papierowym do osuszenia.
  4. Przygotowujemy blaszkę (moja ma standardowe wymiary: 24 cm na 35 cm) w tym celu wysmaruj ją masłem i posyp równomiernie bułką tartą lub wyłóż dokładnie papierem do pieczenia.
  5. Po upłynięciu 3 godzin. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę (powinno być delikatnie rzadkie). Następnie przekładamy do uprzednio przygotowanej blaszki. Na cieście układamy ulubione owoce a wierzch ciasta posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki.
  6. Ciasto pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni (w uprzednio nagrzanym piekarniku). Po tym czasie nie wyjmujemy go od razu z piekarnika, radzę potrzymać chwilkę z delikatnie uchylonymi drzwiczkami.
  7. Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało.