Tak niewiele było potrzeba aby wszystko stało się prostsze… Dłuższe dni, promienie słoneczne wpadające wprost z kuchennego okna, budząca się do życia przyroda i coraz to zieleńszy ogród…Niby nic a jednak nagle poczułam, że che mi się żyć lepiej, bardziej, intensywniej!

W tym całym przypływie energii wciąż eksperymentuję w kuchni. Myślę o nowych smakach, wyszukuję składniki, dobieram je a potem łączę…aż w końcu trafia się prawdziwy brylant, danie na myśl o którym „cieknie ślinka” i które uwielbiają naprawdę wszyscy! Jeśli do tego przyrządza się je sprawnie i z poczuciem, że oto serwuje się swoim najbliższym coś wyjątkowo zdrowego, to danie ma szansę zagościć na stale nie tylko u mnie ale także u Was w domach. Bo ja lubię się dzielić! A już w szczególności sprawdzonymi sposobami na ulepszenie/ułatwienie życia. Poznajcie zatem jedną z takich receptur!

Dorsz w sosie pomidorowym składniki:

  • 3 polędwice z dorsza
  • 6 ząbków czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • świeże pomidorki koktajlowe
  • świeża pietruszka
  • świeży estragon
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób wykonania:

Rybę dokładnie umyj. Następnie osusz ją papierowym ręcznikiem, pokrój na równe części. Oprósz pieprzem i solą. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kolejno dodając: pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość smaż wspólnie jeszcze przez około 5 minut na średnim ogniu, stale mieszając. Dodaj krojone pomidorki z z puszki. Zagotuj. Posól i popieprz. dodaj estragon.

Następnie przelej całość do naczynia żaroodpornego, poukładaj na nim filety, pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, oliwki. Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 15 minut. Po wyjęciu posyp drobno posiekaną pietruszką. Podawaj na ciepło. Ryba smakuje również doskonale drugiego dnia. Przygotowuję jej więcej, przez co mam gotowe danie w lodówce na dwa dni. Najczęściej podaję z ryżem.

SMACZNEGO!