Rozpoczynamy zapowiadany cykl kulinarny: tematycznych przepisów. W tym tygodniu będę inspirowała Was wszystkim, co związane z ciastem francuskim. Mam nadzieję, że moje przepisy – pozwolą Wam odkryć nieskończoną ilość wariacji, które oferuje nam ciasto francuskie i rozkoszujecie się w nim tak bardzo, że na dobre zagości w Waszym menu.
Dlaczego tydzień z ciastem francuskim? Bo uważam samo ciasto za doskonałą bazę do wielu dań i potraw, zarówno tych na słodko jak i w wersji wytrawnej. Ciasto francuskie to bardzo kruche i delikatne ciasto, które wyróżnia się kilkunastoma cienkimi warstwami nazywanymi listkami. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości tłuszczu, specyficznego wałkowania i wypiekania w wysokiej temperaturze. Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym bądź serowym. Większość z nas smakowała się w napoleonce czy rurce z kremem, są to właśnie wyroby z ciasta francuskiego. Wyśmienicie smakują ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur. Z ciasta francuskiego wykonywane są różnego rodzaju tarty, pierogi, rożki, ciastka polane miodem i doprawione przyprawami, np. cynamonem – wersja uwielbiana szczególnie w kuchni greckiej/tureckiej czy gruzińskiej.
Wykonanie idealnego ciasta francuskiego to nie lada wyzwanie. Szczególnie dla osób, które zetknęły się z nim po raz pierwszy. Jest to sztuka niełatwa ale warta poznania i nauki. Ja taki przepis i sposób na idealnie przygotowane ciasto francuskie – przedstawię Wam w tym tygodniu w ramach przepisów na bazie ciasta francuskiego. Chciałabym jednak zwrócić Waszą uwagę na gotowe ciasta francuskie, które znajdziecie w sklepach. To na podstawie gotowych ciast bazują najczęściej cukiernicy i kucharze, ze względu na m.in oszczędność czasu. Uważajcie jednak! 90% z gotowych ciast francuskich – nie nadaje się do spożycia ze względu na skład! W tym w szczególności – ze względu na wysoką zawartość oleju palmowego. W swoich poszukiwaniach odkryłam 2 naprawdę dobrej jakości gotowe ciasta francuskie i serdecznie Was zachęcam do czytania etykiet. Moje 2 typy dobrej jakości gotowych ciast francuskich to:
UWAGA! Skład oraz jakość powyższych gotowych ciast francuskich jest naprawdę zadowalająca. Uważajcie jednak na opakowania! Ci sami producenci posiadają w swojej ofercie kilka rodzajów ciast francuskich i pozostałe z nich już jednak nie są według mnie do zaakceptowania.
Ciasto francuskie z jabłkami składniki:
- 3 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g cukru
- 150 ml soku jabłkowego
- 1 jajko
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- opcjonalnie: płatki migdałów
Sposób przygotowania ciasta francuskiego z jabłkami:
- Jabłka umyjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
- Połowę soku jabłkowego mieszamy z budyniem w proszku. Resztę soku wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy.
- Do gotującego się soku dodajemy rozmieszany budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy ok. 1 minuty, stale mieszając, aż do momentu gdy – budyń nam zgęstnieje. Gotowy budyń ściągamy z pieca i od razu mieszamy z jabłkami. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
- Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy go na 6 równych kwadratów. Na początku przecinamy go wzdłuż, a następnie odmierzamy równe odległości unosząc róg ciasta i przykładając go równo do wykonanego przed chwilą nacięcia.
- Tępą stroną noża zaznaczamy ukośną linię na każdym kwadracie i jedną połówkę ciasta nacinamy kilkakrotnie.
- Na każdą nieponacinaną połówkę kwadratu ciasta kładziemy sporą porcję jabłek.
- Jajko rozstrzepujemy w miseczce i za pomocą pędzelka smarujemy nim dwa brzegi każdego ciastka wokół nałożonego nadzienia. To daje pewność, że ciasto dobrze się sklei.
- Chwytamy za przeciwległy róg kwadratu i składamy go wzdłuż przekątnej, dociskamy dokładnie brzegi. Na koniec brzeg przyciskamy jeszcze ząbkami widelca. Dzięki temu -brzegi będą dobrze sklejone i dodatkowo powstaje dekoracyjny wzór na ciastku.
- Trójkąty ostrożnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami zostawiamy przerwy, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia trochę nam urośnie.
- Każde ciastko smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podczas pieczenia podglądamy i wyjmujemy w momencie, gdy ciasto stanie się złote.
Gotowe ciasteczka są z wierzchu bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach nadzienie z jabłek. Gdy ciasteczka troszkę przestygną, można przyprószyć je cukrem pudrem. Ja najbardziej lubię je jeść na ciepło, ale zimne też smakują obłędnie.
Do zobaczenia już jutro na blogu – zdradzę Wam kolejny sposób na ciasto francuskie! Trwa właśnie tydzień z przepisami na bazie ciasta francuskiego:
Wypróbuj także przepis na ślimaki z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej. Przepis znajdziesz <tutaj KLIK>
Co powiesz także na tartę obiadową na bazie ciasta francuskiego? Przepis znajdziesz tutaj <KLIK>