Pewnie dla większości z Was ciasto francuskie do tej pory kojarzone było wyłącznie  z przepisami deserowymi jak karpatka z kremem czy ociekające miodem ciasteczka. Tymczasem – ciasto francuskie może stanowić także doskonałą bazę do wielu potraw wytrawnych. Dzisiaj dla przykładu przedstawię Wam wersję na ciasto francuskie w odsłonie “na słono”. I będzie to przepis na ślimaki z suszonymi pomidorami.

Ślimaki z ciasta francuskiego to doskonały sposób na drugie śniadanie, przystawki, czy podwieczorek. Mogą stanowić także szybką i smaczną przekąskę. Ślimaki – doskonale sprawdzą się w formie “na wynos” gdyż po ostygnięciu smakują równie wybornie. Jestem przekonana, że jeśli wypróbujecie formy ślimakowej – to jeszcze niejednokrotnie do niej wrócicie i to nie koniecznie w wersji wyłącznie pomidorowo-szpinakowej, którą dzisiaj Wam przedstawię. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. Ślimaki z ciasta francuskiego smakują równie wybornie także z orzechami, warzywami czy też mięsem.

Ślimaki z ciasta francuskiego składniki:

  • 1 duży arkusz ciasta francuskiego XL
  • świeży szpinak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 100 g sera sałatkowego typu feta
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz

Ślimaki z ciasta francuskiego sposób przygotowania:

  1. Szpinak podgrzewamy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozkładamy na desce (jeśli nie jest cienko rozwałkowane, należy to zrobić). Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
  3. Całe ciasto posypujemy rozkruszoną fetą, startym serem a następnie rozkładamy małymi porcjami pomidorki suszone oraz szpinak. Doprawiamy przyprawami.
  4. Całość zwijamy w roladkę wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ją na około 20 plastrów. Układamy na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia i w razie konieczności delikatnie poprawiamy ich kształt, tak aby był bardziej okrągły.
  5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor do 30 minut

przepisy-ciasto-francuskie

Wypróbujcie koniecznie ten przepis! Ślimaczki smakują genialnie. Pamiętajcie także, że na blogu trwa właśnie cykl: “Tydzień z ciastem francuskim”, w którym staram się zainspirować Was różnymi wariacjami na bazie ciasta francuskiego.

 

Nie przegap także przepisu na jabłka w cieście francuskim. Przepis znajdziesz <tutaj KLIK>

Wypróbuj również przepis na tartę warzywną na bazie ciasta francuskiego. Przepis znajdziesz <tutaj KLIK>