Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego w wersji wytrawnej. Tym razem będzie to doskonały pomysł na obiad bądź kolację – bo w postaci tarty warzywnej z serem ricotta i delikatnym posmakiem prosciutto.

Tarta to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Świetnie sprawdzi się na wieczór we dwoje czy spotkanie ze znajomymi. Bo jej wykonanie nie zajmie nam dużo czasu. Podstawą tarty jest ciasto francuskie, na które możemy nałożyć wszystko, co tylko sobie zamarzymy. Ważne jest, by składniki farszu były do siebie odpowiednio dobrane i stworzyły idealną całość, która zachwyci Twoich gości. Moją dzisiejszą propozycją będą dodatki w postaci sera ricotta, warzyw oraz ulubionej włoskiej szynki prosciutto.

Tarta na cieście francuskim składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 duży pomidor
  • 500 g sera ricotta
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 60 g tartego parmezanu
  • świeża rukola
  • świeży szczypiorek
  • włoska szynka prosciutto
  • sól, pieprz, suszone pomidory-przyprawa

Tarta na cieście francuskim sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Przygotowujemy formę o wymiarach nieco mniejszych niż ciasto francuskie. Formę smarujemy masłem a następnie wykładamy ją ciastem – dno oraz boki. Ciasto dokładnie uciskamy aby dobrze przylegało do formy.
  2. Na początku podpiekamy samo ciasto. Pieczemy przez 15 minut aż lekko się zrumieni.
  3. W misce mieszamy ser ricotta ze skórką z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, jajkami oraz parmezanem. Doprawiamy solą oraz przyprawą z suszonych pomidorów i wykładamy na podpieczony spód.
  4. Na masę kładziemy pokrojone na plasterki pomidory. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut aż masa się zetnie.
  5. Po upieczeniu dekorujemy świeżą rukolą dodajemy szynkę parmeńską i świeżo zmielony pieprz.

przepisy-ciasto-francuskie

Wypróbujcie koniecznie mój przepis na tartę z ciasta francuskiego. Jestem przekonana, że polubicie ten przepis szczególnie w okresie zbliżającej się wiosny. Pamiętajcie także, że na blogu trwa właśnie “Tydzień z ciastem francuskim”, w którym inspiruję Was codziennie nowymi przepisami na bazie ciasta francuskiego.

 

Przepis na jabłka w cieście francuskim <KLIK tutaj>

Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego <KLIK tutaj>