Jak już zapewne zauważyliście, w kuchni preferuje dania szybkie, zdrowe, z możliwie największą ilością naturalnych przypraw i warzyw. Jednym z takich ekspresowych dań są udka z kurczaka wg. mojego autorskiego przepisu. Jeżeli lubicie dania z małą zawartością tłuszczu i niezwykle aromatyczne oto przepis dla Was!
SKŁADNIKI:
– 6 udek z kurczaka
– kilka pomidorów koktajlowych
– 2 cebule
– 3 główki czosnku
– oliwa z oliwek
– tymianek
– papryka czerwona
– sól ziołowa
– świeża pietruszka
– świeży rozmaryn
– świeży majeranek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przyprawy wraz z posiekanymi świeżymi ziołami przekładamy do miseczki i wyrabiamy z oliwą z oliwek. Udka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i nacieramy naszą miksturą. Tak zamarynowane udka przekładamy do lodówki na ok. 30 minut. Jest to również czas na nagrzanie piekarnika do 180 stopni. Po upływie tego czasu mięso podsmażamy z obu stron na patelni (tak aby się lekko zarumieniło) i układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo udka przekładamy główkami czosnku (przekrojonymi w pół), ćwiartkami cebuli, pomidorkami oraz gałązkami świeżych ziół. Pieczemy do 60 minut. Danie smakuje wyśmienicie w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami.
Uwaga Smakosze! Zapach który wydobywa się w trakcie pieczenia, pobudza wszystkie możliwe kubki smakowe;)
SMACZNEGO!;)
ufam, że nie robiłaś tego dania przed 10 😉 acz kolwiek zawsze podziwiam ludzi, którzy potrafią przygotować obiad przed 12 😀
wygląda prze-pysznie 🙂 i chyba się skuszę na niedzielny obiad!
Bardzo ciężko tak sfotografować mięso, żeby wyglądało apetycznie. Upieczone – mniam.
Czerwona papryka to przyprawa czy papryka do pokrojenia??
Przyprawa;)