Udka z kurczaka – palce lizać;)

4
Jak już zapewne zauważyliście, w kuchni preferuje dania szybkie, zdrowe, z możliwie największą ilością naturalnych przypraw i warzyw. Jednym z takich ekspresowych dań są udka z kurczaka wg. mojego autorskiego przepisu. Jeżeli lubicie dania z małą zawartością tłuszczu i niezwykle aromatyczne oto przepis dla Was!

 

C

 

E

 

SKŁADNIKI:

–   6 udek z kurczaka

–   kilka pomidorów koktajlowych

–   2 cebule

–   3 główki czosnku

–   oliwa z oliwek

–   tymianek

–   papryka czerwona

–   sól ziołowa

–   świeża pietruszka

–   świeży rozmaryn

–   świeży majeranek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przyprawy wraz z posiekanymi świeżymi ziołami przekładamy do miseczki i wyrabiamy z oliwą z oliwek. Udka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i nacieramy naszą miksturą. Tak zamarynowane udka przekładamy do lodówki na ok. 30 minut. Jest to również czas na nagrzanie piekarnika do 180 stopni. Po upływie tego czasu mięso podsmażamy z obu stron na patelni (tak aby się lekko zarumieniło) i układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo udka przekładamy główkami czosnku (przekrojonymi w pół), ćwiartkami cebuli, pomidorkami  oraz gałązkami świeżych ziół. Pieczemy do 60 minut. Danie smakuje wyśmienicie w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami.

 

B

 

Uwaga Smakosze! Zapach który wydobywa się w trakcie pieczenia, pobudza wszystkie możliwe kubki smakowe;)

 

SMACZNEGO!;)

 

 

 

4 KOMENTARZE

  1. ufam, że nie robiłaś tego dania przed 10 😉 acz kolwiek zawsze podziwiam ludzi, którzy potrafią przygotować obiad przed 12 😀
    wygląda prze-pysznie 🙂 i chyba się skuszę na niedzielny obiad!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ