Rozgrzewająca zupa cebulowa

2
Leczą, odżywiają, sycą i rozgrzewają, samym zaś zapachem potrafią przypomnieć najbardziej błogie chwile z naszego życia. Pyszna zupa to podstawa pożywnego obiadu, a dla mnie to też zapowiedź smakowitej jesieni…

Pierwszy powiew chłodu znowu zagnał mnie do kuchni…spędzę tu odtąd jakieś najbliższe sześć miesięcy, może troszkę dłużej…I wcale to nie oznacza, że latem gniewałam się na gotowanie. Wraz z połową września, zaczął się jednak sezon na wyjątkowe kolory i smaki, którymi możemy cieszyć się własnie teraz. Czekałam na ten moment, bo kocham nasz pobliski stragan. Tutaj stoiska uginają się pod ciężarem bogactw natury, a ja za każdym razem wychodzę stamtąd z nowym pomysłem na danie.

Cenię sobie dietę pięciu przemian. Funkcjonowanie zgodnie ze zmiennością pór roku, gwarantuje odporność i doskonałe samopoczucie przez cały rok. Zgodnie z założeniami diety, winniśmy odtąd spożywać po 3 posiłki ciepłe z pięciu w ciągu całego dnia. Istotne w całej diecie są zupy. I ja od dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisami na zdrowe, pożywne i bogate w wartości odżywcze pierwsze dania.

Jako pierwszą polecam Wam przepis na zupę cebulową, która nie dosyć, że zabija bakterie, uwalnia nas od nadmiaru wody, to przede wszystkim wzmacnia naszą odporność jak żadna inna z zup.

cebula-przepisy

zdrowa-zupa-cebulowaZupa cebulowa składniki:

  •    900 g cebuli
  •    800 ml bulionu wołowego
  •    2 łyżki masła
  •    2 łyżki oliwy
  •    1 ząbek czosnku
  •    250 ml białego wina wytrawnego
  •    sól, pieprz, tymianek
  •    bagietka
  •    żółty ser najlepiej Cheddar
  •    szczypiorek

zupa-rozgrzewajacaZupa cebulowa przepis:

  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki (unikamy brzuszków) i dusimy na maśle oraz oliwie przez około pół godziny na średnim ogniu – do momentu aż cebula w pełni się skarmelizuje (uzyskamy kolor brązowy).
  • Gdy cebula będzie będzie gotowa, dodajemy do niej szczyptę tymianku, przetarty ząbek czosnku oraz zalewamy winem. Dusimy do momentu odparowania.
  • Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez kolejne pół godziny.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • Między czasie przygotowujemy grzanki w postaci pokrojonej bagietki i wiórkami sera Cheddar, opiekanymi w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni.
  • Gorącą zupę przelewamy do miseczek, na środku układając delikatnie grzanki, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

zupa-z-cebulizdrowa-zupa-cebulowa

przepis-na-zupe-cebulowa

Udany cebula twór! Jak mawiała nasza noblistka.

Mam nadzieję, że cebula w tej postaci sprosta Waszym gustom!;)

SMACZNEGO!

 

 

 

 

 

2 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam cebulową, ale po ostatnim gotowaniu jadam tylko na mieście. Tydzień w domu było czuć tylko zapach cebuli, a śmierdziały nią nawet zimowe płaszcze, które musiałam oddać do pralni. Chyba mam za małe mieszkanie na takie pyszności… Też lubię z serem 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here