Mogłabym godzinami wymieniać argumenty przemawiające za regularnym spożywaniem makaronu w różnych wariantach: prostota przyrządzania, walory odżywcze oraz uczucie błogiej lekkości po spożyciu. To co jednak przekonuje mnie najbardziej to nieprzyzwoicie doskonały smak! Taki – do którego z utęsknieniem będziecie wracać niejednokrotnie! 

Wszystko, co wpływa na wyjątkowość tego przepisu na makaron – to połączenie krewetek z dużą ilością pomidorów. Ważną rolę odgrywają tu także zioła, szpinak i poprawność przygotowania poszczególnych składników. Zapach, który towarzyszy w trakcie przyrządzania – sprawi, że nasze kubki smakowe zostają postawione w pełnej gotowości! Polecam sięgnijcie po makaron minimum raz w tygodniu! Szukajcie i eksperymentujcie z przepisami! Ten poniżej przybliży Wam smak wakacyjnych podróży. To prawdziwy włoski styl i to w zasięgu domowej kuchni! Przepis jest kolejnym z cyklu „Pokochaj Olej Rzepakowy”, w którym staram się przekazać Wam możliwie jak najwięcej walorów spożywania oleju rafinowanego.

Dlaczego olej rzepakowy do smażenia?

Olej rzepakowy posiada uniwersalne zastosowanie w kuchni. Charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne oraz neutralnym smakiem. W moich postach edukacyjnych dotyczących uniwersalnych właściwości oleju rzepakowego, prezentowałam Wam różne jego walory. Tym razem zwracam Waszą uwagę na wykorzystanie oleju rzepakowego także do smażenia. Jest to jeden z nielicznych olejów, który charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne, nie zmienia swych właściwości – pozostając bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w naszej codziennej diecie.

Makaron z krewetkami – składniki:
  •  300 g makaronu
  •  300 g świeżego szpinaku
  •  300 g pomidorków koktajlowych
  •  600 g krewetek
  •  3 łyżki oleju rzepakowego
  •  4 ząbki czosnku
  •  1/2 średniej cebuli
  •  5 łyżek białego wina
  •  odrobina świeżego rozmarynu
  •  opcjonalnie: świeży sok z cytryny
  •  sól himalajska, pieprz
Makaron z krewetkami – sposób przygotowania:
  1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Posól ją i włóż makaron. Ugotuj al dente – czyli dosłownie „na ząb” tak aby makaron był dostatecznie miękki, ale i spoisty, do przegryzienia. Odsącz, przepłucz strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Wystudz i odstaw na bok.
  2. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, dodajemy pokrojoną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy przez chwilę, mieszając. Dodajemy wcześniej umyte i oczyszczone krewetki. Smażymy na dużym ogniu stale mieszając.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy białe wino. Chwilę smażymy.
  4. Dodajemy pokrojone połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy. Następnie dodajemy szpinak. I jeszcze chwilkę smażymy – mieszając.
  5. Dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Całość mieszamy. Gotujemy do 2 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec możemy dodać szczyptę świeżego, posiekanego rozmarynu.

Mam nadzieję, że moje posty edukacyjne, przekonały Was do świadomego wyboru odpowiedniego oleju w kuchni. A moje przepisy zainspirują Was do eksperymentowania.