Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, puszysty i sycący omlet na słodko – czyli doskonały pomysł na letnie niespieszne i iście wakacyjne śniadanie. Serwuję je w różnych wariacjach szczególnie o tej porze roku. Omlet na słodko to doskonała alternatywa dla dzieci, którym znudziły się zwyczajne śniadania jak i dorosłych lubiących połączenie przyjemnego z pożytecznym…

…bo mój pomysł na omlet wiąże się z kolejnym przepisem inspirowanym smakami dzieciństwa ale nietypowo bo z połączeniem pysznych owoców leśnych, których w tym roku mamy prawdziwy urodzaj! Z owocami sezonowymi przeważnie jest tak, że na początku zajadamy się nimi na świeżo, najlepiej od razu po zerwaniu z ogródka. Bez dodatków i marynowania… Ale gdy już się nasycimy i pierwszy entuzjazm minie…zaczynamy kombinować w jaki sposób urozmaicić ich smak, z czym podać i jak najlepiej będą nam smakować? Rozmyślamy więc nad wypiekami, deserami czy sernikiem. Ma być owocowo, lekko i smacznie. Spieszę Wam zatem z pomocą! Omlet na słodko, który prezentuję poniżej to przepis doskonały na śniadanie ale też i „głodny” podwieczorek! Spróbujcie koniecznie!

Omlet na słodko – składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • masło do smażenia
  • serek śmietankowy
  • szklanka ulubionych owoców sezonowych

Omlet na słodko – przepis:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę min. 5 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i cukier wanilinowy. Całość mieszamy delikatnie jedynie do momentu wymieszania się składników.

2. Smażmy na rozgrzanej patelni z wysmarowanym masłem blatem, na średnim rozgrzaniu. Smażymy bez przykrycia przez około 5 minut.

3. Z pomocą szerokiej łopatki, przekładamy omlet na drugą stronę. Smażymy około minuty i przekładamy na szeroki talerz, polewamy serkiem i posypujemy owocami.

4. Podajemy od razu po usmażeniu, w innym wypadku omlet traci na puszystości.

Miłego weekendu Łasuchy!!