Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć sensu powiedzenia: “Przez żołądek do serca”. Posiłki od zawsze odgrywały istotną rolę w kształtowaniu naszego samopoczucia, rozkruszając tym samym nawet najbardziej zatwardziałe serca…Kolacja przygotowana własnoręcznie w zaciszu domowym z miłością do najbliższych jest cenniejsza od nawet najbardziej wytrawnych potraw w pięciogwiazdkowej restauracji.
Danie walentynkowe nie musi być skomplikowane, ważne natomiast aby trafiało w kubki smakowe osoby, której chcemy sprawić przyjemność. Znamy kilkanaście dostępnych afrodyzjaków jak: owoce morza, wanilia, trufle, seler, figi czy truskawki, w tym też jeden z najbardziej popularnych afrodyzjaków czyli czekolada! Ta, jak nic innego wprawia nas zawsze w dobry humor, z każdym kęsem uwalniając ogromne ilości endorfin (hormonu szczęścia). Przygotowując propozycje deserów walentynkowych nie mogło zabraknąć czekolady również w tym przypadku!
Mam dla Was dwie propozycje z podziałem na płeć, tak abyście wzajemnie mogli siebie jutro zaskoczyć!
Deser Walentykowy dla Niej: GRANAT W BIAŁEJ CZEKOLADZIE
Granat w białej czekoladzie składniki:
- 1 granat
- 100 g śmietany kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób wykonania:
Granat obieramy i wydobywamy z niego nasionka. Czekoladę kroimy na drobne paski, odkładamy z niej 1/10 do dekoracji a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładając kubek do środka garnka z gotującą wodą). Czekoladę odstawiamy do ostygnięcia, uważając aby nie stężała. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, stopniowo dodając serek mascarpone a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Do pucharków wkładamy 1/2 owoców a następnie krem. Posypujemy pozostałymi owocami, na końcu dodając kawałki czekolady. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Deser Walentynkowy dla Niego: EKSPRESOWE TIRAMISU
Ekspresowe tiramisu składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- miseczka zaparzonej, mocnej kawy rozpuszczalnej
- ciasteczka “amaretti” (opcjonalnie biszkopty)
Sposób wykonania:
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej, sztywnej masy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, stale mieszając masę. w miseczce z ostudzona kawą maczamy ciasteczka (zamocz je dosłownie na chwilkę, tak aby nie ociekały kawą a jedynie przeszły jej aromatem). Nasączone ciasteczka przełóż teraz do pucharku (w moim przypadku zdecydowałam się na 5 sztuk w jednym deserze). Na tak przygotowaną pierwszą warstwę tiramisu przełóż teraz masę z serkiem mascarpone. Ostatnim etapem jest oprószenie deseru świeżo starkowaną czekoladą.
SMACZNEGO!
zainspirowałaś mnie <3 w weekend robie deserki 😀