Mięciutkie i delikatne drożdżowe rogaliki z powidłami posypane z wierzchu brązowym cukrem i płatkami migdałów. Dzieci je uwielbiają! Dorośli również! Przepis jest łatwy, wykonanie proste, a efekt znakomity. Domowe rogaliki są tak pyszne, że można się nimi objadać bez końca…Doskonały smak dzieciństwa. Zapraszam do pieczenia.

Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to gorąco polecam je wypróbować. Ciasto wychodzi puchate, mięciutkie, a co więcej ich przygotowanie nie powinno Ci sprawić żadnych trudności. Ważne jest dobre wyrobienie ciasta, aby było gładkie i sprężyste. To wpłynie na końcowy, finalny smak rogalików. Istotne  jest także kontrolowanie ich w piekarniku. U jednych będą ładnie zarumienione w 18 minut, zaś u innych dopiero po 25 minutach. Rogaliki drożdżowe możecie nadziewać konfiturą (którą polecam najbardziej), marmoladą, twarogiem, budyniem, a także kremem czekoladowym. W każdej wersji będą smakować świetnie!

Rogaliki drożdżowe z powidłami składniki:
  •  400 g mąki pszennej (polecam mąkę Luksusową)
  •  20 g świeżych drożdży
  •  130 ml mleka
  •  100 ml wody
  •  60 g masła
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1 płaskia łyżeczka soli
  •  powidła śliwkowe (polecam powidła węgierkowe od Łowicza)

dodatkowo: 1 jajko, 2 łyżeczki cukru brązowego, 2 łyżeczki płatków migdałów

Przepis na domowe rogaliki z powidłami:
  1. Do małej miseczki przekładamy rozkruszone drożdże, zalewamy połową lekko podgrzanego mleka z przepisu, dodajemy łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
  2. W dużej misce mąkę mieszamy z solą.
  3. Następnie dodajemy resztę ciepłego mleka i letnią wodę, na koniec wyrośnięty rozczyn, całość mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy.
  4. Gdy składniki się połączą dolewamy roztopione, przestudzone masło i całość ponownie dokładnie zagniatamy przez około 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić nam od rąk. Jeśli nie uzyskamy tego efektu poprzez wyrabianie, można dodać odrobinę mąki i ponownie wyrabiać ciasto.
  5. Po wyrobieniu, gotowe ciasto dzielimy na dwie połowy
  6. Pierwszą część rozwałkowujemy w na kształt koła i dzielimy na 8 -12 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt w najszerszym miejscu wykładamy po łyżeczce powideł,  ciasto zawijamy do środka lekko dociskając boki oraz formując kształt rogalika. W trakcie zawijania polecam “wyciągać” nieco ciasto. Im więcej razy je zawiniemy, tym rogalik będzie bardziej kształtny. Tak samo robimy z drugą połówką.
  7. Gdy rogalik jest gotowy układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra – dół / bez termoobiegu)
  8. Na koniec wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem oraz płatkami migdałów.
  9. Pieczemy je przez około 15 minut do zarumienienia.

Po więcej przepisów na domowe pieczywo – zapraszam do Domowej Piekarni LadyoftheHouse, gdzie znajdziecie między innymi:

  1. Przepis na domowy chleb z garnka <TUTAJ>

2. Przepis na domowe bułki <TUTAJ>

3. Przepis na domowe rogale śniadaniowe <TUTAJ>

4. Przepis na domowe kajzerki <TUTAJ>