Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na rogaliki, które są wyjątkowo puszyste w środku i doskonałe na śniadanie. Smakują równie dobrze z dżemem, twarogiem, czy z serem lub wędliną. I co najlepsze! Jest to jeden z tych przepisów, które robi się naprawdę szybko, a efekt końcowy w postaci upieczonych rogalików znika w oka mgnieniu.
Czy wiecie co jest najważniejsze w domowym wypiekaniu pieczywa? To aby po prostu zacząć i przekonać się czy sprawia nam to przyjemność. Z doświadczenia swojego i moich czytelników wiem, że zawsze najtrudniejszy jest ten pierwszy raz. Boimy się, oceniamy wyrób domowego pieczywa na wyższą szkołę jazdy…Tymczasem każdy, kto się odważył już wie, że ilość korzyści płynących z wypieków jest niewspółmiernie wyższa: radość wypiekania, oczekiwanie, w końcu zapach i najważniejsze: smak…szybko sprawiają, że nie wyobrażamy już sobie śniadań bez domowego chleba, bułeczek, czy rogali. Spróbujcie. Odważcie się. Satysfakcja gwarantowana. Poniżej przedstawiam Wam kolejny przepis z domowej piekarni, który z całym przekonaniem podbije Wasze serca!
Domowe Rogale – składniki:
- 750 g mąki pszennej (polecam mąkę Luksusową)
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 200 ml wody
- 120 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
dodatkowo: 1 jajko oraz mak.
Przepis na Domowe Rogale:
- Do małej miseczki przekładamy rozkruszone drożdże, zalewamy połową lekko podgrzanego mleka z przepisu (ok 125 ml), dodajemy łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
- W dużej misce mąkę mieszamy z solą.
- Następnie dodajemy resztę ciepłego mleka i letnią wodę, na koniec wyrośnięty rozczyn, całość mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy.
- Gdy składniki się połączą dolewamy roztopione, przestudzone masło i całość ponownie dokładnie zagniatamy przez około 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić nam od rąk. Jeśli nie uzyskamy tego efektu poprzez wyrabianie, można dodać odrobinę mąki i ponownie wyrabiać ciasto.
- Po wyrobieniu, gotowe ciasto dzielimy na dwie połowy
- Pierwszą część rozwałkowujemy w na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Następnie każdy zawijamy w rulonik zaczynając od dłuższego boku i kierując się ku wierzchołkowi. W trakcie zawijania polecam “wyciągać” nieco ciasto. Im więcej razy je zawiniemy, tym rogalik będzie bardziej kształtny.
- Gdy rogalik jest gotowy układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra – dół / bez termoobiegu)
- Na koniec wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
- Pieczemy je przez około 15 minut do zarumienienia.
Po więcej przepisów na domowe pieczywo – zapraszam do Domowej Piekarni LadyoftheHouse, gdzie znajdziecie między innymi:
- Przepis na Chleb z garnka <TUTAJ>
2. Przepis na bułki śniadaniowe <TUTAJ>
3. Przepis na domowe kajzerki <TUTAJ>