Uwielbiam początek sezonu truskawkowego. Wystarczy, że poczuję subtelny zapach owoców, a już nabieram ochoty na eksperymentowanie z nowymi przepisami na pieczenie ciast, robienie deserów i miksowaniu wartościowych smoothies.
Każdy w mojej Rodzinie ma swój ulubiony przysmak-truskawkowy. Wiktor uwielbia tradycyjny kompot, Borys zajada się naleśnikami, Piotr preferuje sorbety, a ja tradycyjnie lubuję się w wypiekach. Dla każdego smak truskawki oznacza coś innego jednak nie znam osoby, która truskawek by nie lubiła. Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do upieczenia ciasta, w którym truskawki nie tyle dominują, co uszlachetniają jego smak. Przepis należy do serii “bajecznie prostych” toteż korzystam z niego przy okazji wszelkich okazji typu: majówka, urodziny czy słoneczny weekend.
Ciasto z truskawkami składniki:
Spód i Wierzch:
- 500 g mąki
- 10 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 2 jajka
Środek:
- 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
- szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 500 g świeżych truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- mięta do dekoracji
Ciasto z truskawkami sposób wykonania:
- Mąkę przesianą wsypujemy do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajko, cukier i masło pokrojone w kostkę. Składniki miksujemy do połączenia. Z cista wyrabiamy kulę i wkładamy do lodówki.
- Twaróg (użyłam marki Piątnica) miksujemy z cukrem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym oraz jajkiem.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie części. Pierwszą wkładamy z powrotem do lodówki, a z drugiej lepimy spód blachy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia).
- Spód ciasta wykładamy masą twarogową a na jej wierzchu układamy równomiernie 3/4 truskawek pokrojonych uprzednio w ćwiarteczki i oprószone mąką ziemniaczaną (pozostałą część truskawek pozostaw bez pokrojoną ale bez mąki)
- Całość równomiernie posypujemy rozdrobnioną częścią ciasta.
- Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Po wyjęciu z piekarnika, ciasto posypujemy cukrem pudrem, wykładamy pozostałą częścią truskawek i dekorujemy listkami mięty.
Życzę Wam wspaniałego sezonu truskawkowego
i
Samych wyjątkowych Truskawkowych Wariacji!
Uwielbiam truskawki, więc na pewno wykorzystam ten przepis. Ja często robię ciasto z masą, truskawkami i galaretką. Pycha. Pozdrawiam.