Uwielbiam początek sezonu truskawkowego. Wystarczy, że poczuję subtelny zapach owoców, a już nabieram ochoty na eksperymentowanie z nowymi przepisami na pieczenie ciast, robienie deserów i miksowaniu wartościowych smoothies. 

Każdy w mojej Rodzinie ma swój ulubiony przysmak-truskawkowy. Wiktor uwielbia tradycyjny kompot, Borys zajada się naleśnikami, Piotr preferuje sorbety, a ja tradycyjnie lubuję się w wypiekach. Dla każdego smak truskawki oznacza coś innego jednak nie znam osoby, która truskawek by nie lubiła. Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do upieczenia ciasta, w którym truskawki nie tyle dominują, co uszlachetniają jego smak. Przepis należy do serii “bajecznie prostych” toteż korzystam z niego przy okazji wszelkich okazji typu: majówka, urodziny czy słoneczny weekend.

Ciasto z truskawkami składniki:

Spód i Wierzch:

  • 500 g mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 2 jajka

Środek:

  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
  • mięta do dekoracji

Ciasto z truskawkami sposób wykonania:

  1. Mąkę przesianą wsypujemy do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajko, cukier i masło pokrojone w kostkę. Składniki miksujemy do połączenia. Z cista wyrabiamy kulę i wkładamy do lodówki.
  2. Twaróg (użyłam marki Piątnica) miksujemy z cukrem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym oraz jajkiem.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie części. Pierwszą wkładamy z powrotem do lodówki, a z drugiej lepimy spód blachy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Spód ciasta wykładamy masą twarogową a na jej wierzchu układamy równomiernie 3/4 truskawek pokrojonych uprzednio w ćwiarteczki i oprószone mąką ziemniaczaną (pozostałą część truskawek pozostaw bez pokrojoną ale bez mąki)
  5. Całość równomiernie posypujemy rozdrobnioną częścią ciasta.
  6. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto posypujemy cukrem pudrem, wykładamy pozostałą częścią truskawek i dekorujemy listkami mięty.

blog kulinarny

najlepszy blog lifestylowy

Życzę Wam wspaniałego sezonu truskawkowego

i

Samych wyjątkowych Truskawkowych Wariacji!