Najprostszy w przygotowaniu – chleb z garnka. Puszysty w środku, z chrupiącą i grubą skórką. Łatwy i sprawdzony przepis, który wykonacie samodzielnie w warunkach domowych i to “w oka mgnieniu”. Uda się nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliście chleba. 

Pieczywo to wciąż podstawa śniadań i kolacji w większości domów. Trudno jest nam przejść obojętnie obok zapachu świeżo pieczonego chleba czy bułek, które kojarzą nam się często z dzieciństwem lub domem naszych babć, które wypiekały chleb tradycyjnie w glinianych piecach. Zapach takiego pieczywa rozchodził się po całym domu. Nie jest to tajemnicą, że im piec jest bardziej tradycyjny, tym pieczywo jest lepiej wypieczone – jednak ja Wam dzisiaj udowodnię, że nawet we współczesnych domach i z pomocą nowoczesnego piekarnika, możemy upiec chleb, któremu nikt się nie oprze.

Oto przepis na chleb z garnka, który zawsze się udaje. Do przygotowania takiego chleba z garnka potrzebujemy większe i wysokie naczynie żaroodporne z pokrywką.

Chleb z garnka – składniki:

  • 800 g mąki pszennej Luksusowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej z butelki (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Przepis na chleb z garnka:

  1. Mąkę wsypujemy do głębokiej miski. Następnie dodajemy 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2-3 łyżki oleju oraz rozkruszone świeże drożdże.
  2. Wlewamy powoli wodę (ważne aby była w temperaturze pokojowej) i wyrabiamy ciasto – mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
  3. Dolewamy resztę wody. I znowu mieszamy. Ciasto powinno być kleiste (konsystencja raczej błotna).
  4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na miniumum 1 godzinę
  5. Pod koniec wyrastania ciasta, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne wraz z pokrywką na 15 minut.
  6. Po tym czasie – wyciągamy ostrożnie nagrzane naczynie i na spód naczynia wlewamy równomiernie odrobinę oleju rzepakowego. Dzięki temu – chleb po upieczeniu bez problemu “wyskoczy” nam z naczynia.
  7. Do tak przygotowanego naczynia – przekładamy równomiernie ciasto. na koniec nacinamy ciasto nożem na wierzchu w kształcie kratki.
  8. Chleb pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut pod pokrywką. Po tym czasie pieczemy kolejne 30 minut bez przykrywki w tej samej temperaturze.
  9. Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę – do ostygnięcia.

W Prowansji jeszcze całkiem niedawno zdarzało się, że można było dostać kawałek chleba zawinięty w czystą, białą serwetkę od zupełnie obcego człowieka. Skąd ten zwyczaj? Otóz wierzono, że w ten sposób można skutecznie odgonić od siebie nieprzychylne spojrzenia. Piękna idea – przyznajcie! Dać komuś coś pysznego z prawdziwej potrzeby serca, zapewniając mu posiłek, a sobie – lekkość serca i radość duszy. Czy może być jeszcze lepsza zachęta do pieczenia chleba w domu? Dzielenie go między najbliższymi – to wyłącznie same ciepłe i dobre emocje…Mam nadzieję, że tym samym, jeśli jeszcze nie próbowaliście piec chleba, mój sprawdzony i najłatwiejszy przepis na świecie Wam w tym pomoże. Smacznego!