Najprostszy w przygotowaniu – chleb z garnka. Puszysty w środku, z chrupiącą i grubą skórką. Łatwy i sprawdzony przepis, który wykonacie samodzielnie w warunkach domowych i to “w oka mgnieniu”. Uda się nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliście chleba.
Pieczywo to wciąż podstawa śniadań i kolacji w większości domów. Trudno jest nam przejść obojętnie obok zapachu świeżo pieczonego chleba czy bułek, które kojarzą nam się często z dzieciństwem lub domem naszych babć, które wypiekały chleb tradycyjnie w glinianych piecach. Zapach takiego pieczywa rozchodził się po całym domu. Nie jest to tajemnicą, że im piec jest bardziej tradycyjny, tym pieczywo jest lepiej wypieczone – jednak ja Wam dzisiaj udowodnię, że nawet we współczesnych domach i z pomocą nowoczesnego piekarnika, możemy upiec chleb, któremu nikt się nie oprze.
Oto przepis na chleb z garnka, który zawsze się udaje. Do przygotowania takiego chleba z garnka potrzebujemy większe i wysokie naczynie żaroodporne z pokrywką.
Chleb z garnka – składniki:
- 800 g mąki pszennej Luksusowej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej z butelki (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przepis na chleb z garnka:
- Mąkę wsypujemy do głębokiej miski. Następnie dodajemy 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2-3 łyżki oleju oraz rozkruszone świeże drożdże.
- Wlewamy powoli wodę (ważne aby była w temperaturze pokojowej) i wyrabiamy ciasto – mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
- Dolewamy resztę wody. I znowu mieszamy. Ciasto powinno być kleiste (konsystencja raczej błotna).
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na miniumum 1 godzinę
- Pod koniec wyrastania ciasta, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne wraz z pokrywką na 15 minut.
- Po tym czasie – wyciągamy ostrożnie nagrzane naczynie i na spód naczynia wlewamy równomiernie odrobinę oleju rzepakowego. Dzięki temu – chleb po upieczeniu bez problemu “wyskoczy” nam z naczynia.
- Do tak przygotowanego naczynia – przekładamy równomiernie ciasto. na koniec nacinamy ciasto nożem na wierzchu w kształcie kratki.
- Chleb pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut pod pokrywką. Po tym czasie pieczemy kolejne 30 minut bez przykrywki w tej samej temperaturze.
- Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę – do ostygnięcia.
W Prowansji jeszcze całkiem niedawno zdarzało się, że można było dostać kawałek chleba zawinięty w czystą, białą serwetkę od zupełnie obcego człowieka. Skąd ten zwyczaj? Otóz wierzono, że w ten sposób można skutecznie odgonić od siebie nieprzychylne spojrzenia. Piękna idea – przyznajcie! Dać komuś coś pysznego z prawdziwej potrzeby serca, zapewniając mu posiłek, a sobie – lekkość serca i radość duszy. Czy może być jeszcze lepsza zachęta do pieczenia chleba w domu? Dzielenie go między najbliższymi – to wyłącznie same ciepłe i dobre emocje…Mam nadzieję, że tym samym, jeśli jeszcze nie próbowaliście piec chleba, mój sprawdzony i najłatwiejszy przepis na świecie Wam w tym pomoże. Smacznego!
Po więcej przepisów na domowe pieczywo – zapraszam do Domowej Piekarni LadyoftheHouse, gdzie znajdziecie między innymi:
- Przepis na domowe kajzerki <TUTAJ>
2. Przepis na domowe bułki <TUTAJ>
3. Przepis na rogale śniadaniowe <TUTAJ>
Czy można użyć drożdży suszonych instant? Jeśli tak to ile?