Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułki – jak z najlepszej piekarni. Nie ma w nich nawet odrobiny chemii. Są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Bułki robi się naprawdę szybko i łatwo. Ten przepis sprawi, że świeże, domowe pieczywo stanie się standardem w Waszych domach, nie tylko w dobie kwarantanny.

Bułki domowej roboty – miękkie, puszyste, świeże i ciepłe, których zapach roznosi się w całym domu – to prosty przepis na zdrowe śniadanie, które uprzyjemni każdy poranek i rozbudzi apetyt całej rodziny. Jak zrobić domowe bułki? To naprawdę jest prostsze niż Ci się wydawało. Do ich wykonania nie potrzebujesz specjalnych urządzeń, garnków, czy też mąki prosto z młyna. Najważniejsze są chęci i dobre nastawienie, bo sam przepis jest naprawdę prosty – wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które większość z nas znajdzie w swoim domu. Bez wątpienia poradzą sobie nawet osoby nie posiadające większego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków. Koniecznie wypróbujcie.

Domowe bułki – składniki:

  1. 600 g mąki pszennej Luksusowej + garść do ewentualnego ugniatania
  2. 25 g świeżych drożdży
  3. 50 g masła
  4. 1 Jajko (opcjonalnie: 1 dodatkowe do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  5. 300 ml mleka (najlepiej min. 3%)
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 1 łyżeczka soli

Przepis na Domowe Bułki:

  1. Do małej miseczki rozkruszamy świeże drożdże. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru i zalewamy 100 ml mleka utrzymanego w temperaturze pokojowej. Całość należy rozmieszać i odstawić pod przykryciem ściereczki na 10 minut.
  2. W tym czasie – do większej miski wsypujemy mąką, pozostałą część mleka (200 ml), łyżeczkę soli, 1 jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozczyn z drożdży.
  3. Ciasto wyrabiamy przez około pięć minut. Powinno ładnie odchodzić nam od rąk. Gdyby było kleiste – dosyp odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do miski. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy ciasto z miski i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto formujemy na wałek, który dzielimy z pomocą noża na 12 równych części. Formujemy bułeczki, które przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 10 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni.
  6. Przed włożeniem do piekarnika bułki nacinamy ostrym nożem na 4 ćwierki. Smarujemy z pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Dodatkowo można posypać je makiem, sezamem lub pestkami dyni.
  7. Pieczemy do 20 minut do zarumienienia.
  8. Studzimy na kracie.

W ubiegłym tygodniu opublikowałam przepis na domowy chleb, a Wy w niespełna dwa dni po publikacji, przesłaliście mi ponad 100 Waszych wypieków, bazujących na moim przepisie. Jestem przekonana, że domowe bułeczki – również podbiją Wasze serca. Mam również wielką nadzieję, że opublikowane dwa przepisy, staną się dla Was punktem wyjścia do rozpoczęcia pięknej przygody z piekarstwem. Zaczynamy od początku, od tego co najprostsze ale zaręczam każdy kolejny przepis będzie stanowił kolejny krok na drodze do perfekcji w domowym wypieku pieczywa. Trzymam za Was kciuki i życzę najsmaczniejszego!