Tak sobie pomyślałam, że wstawię dzisiaj przepis na przepyszne bułki śniadaniowe, bo jak jutro sobie wstaniecie to pewnie każdy z chęcią takie bułeczki by sobie upiekł, a już napewno zjadł. Bułki są niebiańsko pyszne! Naprawdę nigdy nie jadłam wspanialszego pieczywa. Są miękkie, puchowe, rozpływają się w ustach. Niesamowite, że każdy odtąd może je upiec we własnym domu!

Pokochałam pieczywo domowego wypieku. I naprawdę nawet jeśli niebawem wszystko wróci do normy – nie zrezygnuję z tej umiejętności! Dziennie otrzymuję od Was nie kilka, nie kilkanaście ale kilkadziesiąt zdjęć z wypiekami, zrobionymi na bazie moich przepisów. Sama również testuję wciąż nowe pomysły na pieczywo, zachwycam się walorami smakowymi i aromatem unoszącym się po domu. Dzisiaj mam dla Was przepis doskonały na bułki śniadaniowe. Gwarantuję, że lepszych nie jedliście. Spróbujcie koniecznie!

Bułki śniadaniowe – składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej (polecam typ 550 “mąkę Luksusową”)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przepis na bułki śniadaniowe:

  1. Drożdże kruszymy do miseczki. Następnie zalewamy je 125 ml ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy razem i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły na około 20 minut. Rozczyn jest gotowy gdy na górze utworzy się lekka pianka.
  2. W głębszej misce mąkę mieszamy wraz z solą. Dodajemy delikatnie podgrzane mleko oraz rozczyn. Całość delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręcznie.
  3. Gdy ciasto będzie lekko zagniecione, dodajemy  5 łyżek oleju  i nadal zagniatamy przez około 10 minut – powinno ładnie odchodzić od rąk.
  4. Gotowe ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę
  5. Następnie ciasto wyjmujemy na blat, lekko spłaszczamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko ją spłaszczamy i odkładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  6. Bułeczki nacinamy w połowie, tak jak byśmy chcieli przeciąć bułkę na pół oraz posypujemy równomiernie mąką
  7. Tak przygotowane bułeczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni grzałka górna i dolna (bez termoobiegu). Następnie na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę napełnioną do połowy gorącą wodą.
  9. Do tak nagrzanego i przygotowanego piekarnika, wstawiamy blaszkę z bułkami.
  10. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce

*** Gdyby ktoś jeszcze nie próbował, polecam przepis na chleb z garnka <TUTAJ>

przepis na domowe kajzerki <TUTAJ>

oraz przepis na rogale śniadaniowe <TUTAJ>