Są co najmniej trzy powody dla których właśnie dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Po pierwsze: przed nami długi weekend i warto przygotować coś słodkiego, po drugie: właśnie na straganach trwa najlepszy rzut truskawek i grzechem byłoby ich nie skosztować, a po trzecie i najważniejsze – każda okazja jest dobra na chwilę z deserem, myślę że ten podbije Wasze serca!
Przepis którym się z Wami dzielę towarzyszył nam conajmniej kilka razy ubiegłego lata. I wciąż mamy jego niedosyt! Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Jest lekki, aromatyczny i pozbawiony spodu – za to bardzo owocowy. Proponuję wykonać go na bazie truskawek choć smakuje równie dobrze z soczystymi borówkami. A do tego przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu – czyli taki jak wszyscy zgodnie lubimy najbardziej.
Przepis na sernik na zimno z truskawkami – składniki
- 800 g mielonego sera twarogowego (polecam twaróg sernikowy z Piątnicy)
- 180 g drobnego cukru
- 250 g śmietany 36%
- 2 laski wanilii
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 60 ml gorącej wody
- 300 g świeżych truskawek i oddzielnie 300 g drugie tyle (łącznie 600 g)
- tortownica o średnicy 20 cm.
Sernik na zimno z truskawkami – przepis krok po kroku:
Na samym wstępie muszę zaznaczyć, że dużo w tym przepisie czynności, będzie się opierało na mieszaniu – dokładnym i precyzyjnym….W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Dokładnie ją mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy pierwszą część truskawek myjąc je pod zimną, bieżącą wodą a następnie susząc na ręczniku kuchennym. Kroimy je kolejno w ćwiartki. W większej misce ubijamy śmietanę na sztywno – dodając do niej pod koniec ziarenka wanilii i cukier. Do śmietany dodajemy na koniec także masę serową i całość dokładnie mieszamy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy teraz 2-3 łyżki masy serowej – dokładnie mieszamy. A teraz mieszankę z żelatyną przelewamy do miski z masą serową – całość również dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewy do niej masę serową – część przygotowanych owoców wciskamy równomiernie do masy serowej a następnie wylewamy pozostałą część masy – tak by zakryła owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Na sernik po wyjęciu z lodówki rozsypujemy drugą część umytych, osuszonych i pokrojonych owoców.
Po więcej truskawkowych przepisów – zapraszam tutaj:
- Przepis na ciasto z truskawkami. PRZEPIS <TUTAJ>
2. Tarta z truskawkami. PRZEPIS <TUTAJ>
3. Sernik na zimno z owocami leśnymi. PRZEPIS <TUTAJ>
4. Ciepła blacha z truskawkami. PRZEPIS <TUTAJ>
5. Owoce pod kruszonką. PRZEPIS <TUTAJ>