Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw! To właśnie one nadają ostatecznego smaku każdej potrawie. Jednak samo przechowywanie przypraw, w wielu domach jest dość problematyczne. W czym przechowywać przyprawy, by zawsze mieć je pod ręką, a jednocześnie zachować porządek w kuchni? Dziś zdradzę wam kolejny patent na organizację, który sprawdził się w mojej kuchni.
Pomysłów na to, jak przechowywać przyprawy jest sporo. Dobre będzie każde rozwiązanie, dzięki któremu będziesz mieć do nich łatwy dostęp i które zapobiegnie wysypywaniu się ich i wietrzeniu. U mnie nie sprawdziły się luźno ustawiane słoiczki, ani koszyki, które stosowałam przez ostatnie lata. Zawsze chwilę po tym, jak wszystko posprzątałam, w trakcie intensywniejszego gotowania, bałagan robił się sam. Z opakowań stale wysypywała się zawartość, a poszukiwania w koszyku danej przyprawy stale wprowadzały nieład.
W czym przechowywać przyprawy?
Najczęściej popełnianym błędem jest przechowywanie przypraw i ziół w torebeczkach, w których je kupujemy albo w foliowych woreczkach. Takie opakowania nie zapewniają pełnej szczelności, sprawiają, że ulatuje aromat, a napoczęte i niewykorzystane opakowanie nadaje się do wyrzucenia. Idealnym sposobem, który mam w swojej kuchni od ponad pół roku, okazały się szczelnie zamykane pojemniki, które umieszczam w rynienkach (poziomo) lub drewnianych organizerach (pionowo). Taki patent na przechowywanie przypraw – zapewnił nie tylko stały wgląd w zawartość szuflady, ale również porządek i w końcu estetyczny wygląd w szufladzie. Rozwiązanie ułatwia przede wszystkim organizację szuflady z przyprawami. Odtąd torebki czy słoiki nie „latają” po niej luzem, tylko stoją na swoim miejscu. Dzięki temu przyprawy nie przewracają i nie rozsypują się, łatwo je również przeglądać i wyciągać.
Tipy na przechowywanie przypraw w kuchni od LadyoftheHouse:
Tip: Przed zakupem rynienek i organizerów – dokładnie wymierz głębokość i szerokość szuflady/szafki, tak aby zorganizować ją w sposób optymalny.
Tip 2: Dokładnie przemyśl ile przypraw tak naprawdę potrzebujesz w swojej kuchni. Moja reorganizacja szuflady, szybko uzmysłowiła mi jak wiele niepotrzebnych rzeczy przechowywałam dotąd w szafkach kuchennych. Okazuje się, że na co dzień potrzebuję stale takich przypraw jak: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, liście laurowe, ziele angielskie, kurkuma, gałka muszkatołowa i suszone zioła: bazylię, oregano, tymianek, lubczyk. W pojemnikach przechowuję dodatkowo orzechy i pestki, które często dodaję do sałatek.
Tip 3: Jeśli potrzebujesz większą ilość pojemników, możesz zdecydować się na mniejsze opakowania, za to w większej ilości – to wszystko jest kwestią indywidualnych potrzeb.
Tip 4: Przez to, że posiadam ograniczoną ilość niezbędnych przypraw w mojej kuchni – schodzą u nas regularnie, nie musze kontrolować ich daty ważności. Jeśli natomiast – wolisz mieć to zapisane, warto dodatkowo zaopatrzyć się w naklejki, etykieciarkę lub po prostu zmywalny marker kredowy.
Jestem zachwycona organizacją w mojej kuchni. W końcu znalazłam na nią rozwiązanie na lata. Pojemniki, organizery i rynienki – kupiłam u producenta: VEKI i zaznaczam nie jest to reklama! Dzielę się z Wami sprawdzonymi rozwiązaniami, które odmieniły moje funkcjonowanie w kuchni.
Jeśli chcecie zobaczyć jak szuflada z przyprawami – wygląda w praktyce: zapraszam na: INSTAGRAM LADYOFTHEHOUSE, gdzie przygotowałam dla Was video-rolkę.
Zerknijcie również do poprzedniego patentu na organizację kuchni, w którym przedstawiałam pomysł na ORGANIZACJĘ SZUFLADY Z PRODUKTAMI SYPKIMI w kuchni.