Mam dla Was genialny sposób na przechowywanie sypkiej żywności w kuchni jak: kasze, mąka, makaron czy ryż. Dzięki temu patentowi raz na zawsze uporacie się z bałaganem w szafkach kuchennych, produkty sypkie dłużej zachowają świeżość, ułatwi Wam to dokonywanie przemyślanych zakupów, a ponadto kuchnia i jej zawartość zyska na estetyce.

Mąka, kasza, makarony to produkty, które często się rozsypują w szafce i powodują wiele kłopotów z przechowywaniem. Jak sobie ułatwić organizację miejsca w kuchennych szafkach, by produkty sypkie zachowały swoje właściwości, smak i zapach, a jednocześnie nie przyprawiały nas o zawrót głowy, gdy czegoś szukamy? Poniżej prezentuję sprawdzony patent na niesforne paczki z produktami sypkimi. Ten sposób przechowywania stosuję od pół roku w swojej kuchni i sama nie mogę uwierzyć, że wpadłam na ten pomysł dopiero teraz!

W czym przechowywać mąkę, kaszę i przyprawy?

Wszystkie sypkie produkty spożywcze warto przechowywać w szczelnie zamykanych, przezroczystych pojemnikach (chyba, że planujesz je zjeść od razu po zakupie). Mogą być szklane lub wykonane z dobrej jakości plastiku. Ważne, by były czyste, suche i nie przepuszczały zapachów ani wilgoci. Jakie pojemniki polecane są do przechowywania najpopularniejszych produktów spożywczych?

  • przechowywanie mąki

W tym wypadku najlepiej sprawdzą się pojemniki próżniowe o dużej pojemności albo zwykłe szklane słoiki z zakrętką. Przed schowaniem produktów do szafki upewnij się, że mechanizm zamykania działa jak należy.

  • przechowywanie kasz

Kasze można przechowywać w takich samych pojemnikach, jak mąka. Mogą to być zamykane próżniowo pudełka plastikowe albo tradycyjne słoiki. Czy produkty porcjowane, kupowane w pojedynczych woreczkach, również trzeba przesypywać do innego opakowania? Zdaniem niektórych nie. Pamiętaj jednak, że nawet w małych saszetkach mogą czaić się szkodniki. Dla pewności wyjmij je więc ze zbiorczego opakowania, przełóż w woreczkach do większego pudełka lub słoika i starannie zamknij wieczko.

Zdecydowałam się na pojemniki plastikowe, które są szczelnie zamykane. W przypadku szafki z produktami sypkimi, zdecydowałam się na pojemniki o jednakowej wielkości. Tego typu pojemniki do kuchni różnić mogą się od siebie między innymi pojemnością. Do wyboru mamy modele o wielkości 500, 700 czy 900 ml.


Tipy na szafkę kuchenną z pojemnikami od LadyoftheHouse:

Tip: Postaraj się nie łączyć świeżych przypraw, mąki i kasz z tymi, które już od jakiegoś czasu masz w szafce. Wszystkie produkty spożywcze mają określoną datę przydatności do spożycia – od kliku miesięcy do nawet kilku lat. Mieszając je, stracisz tę rachubę. Co prawda ryzyko ewentualnego zatrucia jest w tym przypadku minimalne, ale starsza część produktów może z biegiem czasu stracić swoje walory odżywcze i smakowe. Najlepiej więc zużyć starsze wyroby przed dosypaniem nowych albo przełożyć nowe zakupy do osobnych pojemników.

Tip: Zaopatrz się w marker lub etykiety na pudełka i słoiki. Napisz na nich nazwę przechowywanego produktu (niektóre artykuły, np. różne gatunki mąk wyglądają bardzo podobnie!) oraz termin ważności. W ten sposób utrzymasz pożądany ład i porządek w kuchni.

Tip: Przy przesypywaniu produktów sypkich do pojemników zachowaj zasady higieny (wymyj i wysusz ręce), aby zredukować ryzyko zalęgnięcia się pasożytów. Postaraj się też nie dotykać świeżo przesypanych artykułów – nie wyrównuj ich powierzchni palcami i nie ugniataj. Po prostu zamknij pojemnik i odstaw go na swoje miejsce.

Tip: Przed zakupem pojemników, dokładnie wymierz szufladę i sprawdź jaka wysokość pojemników będzie odpowiednia dla Twojej kuchni.

Jestem zachwycona nowa organizacją w kuchni. Pojemniki zakupiłam na allegro. Dostaniecie je także w marketach spożywczych. Pamiętajcie: ważne, aby były solidne, szczelne i przezroczyste – dzięki czemu stale można monitorować ich zawartość.

 

Zerknij na mój profil IG – przygotowałam dla Ciebie video-rolkę, która prezentuje jak wygodna i funkcjonalna jest to metoda na przechowywanie produktów sypkich.