Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szyszki z ryżu preparowanego. Jest to jeden z moich świątecznych smaków dzieciństwa, do którego bardzo chętnie sięgam ponownie i przygotowuję go wspólnie z moimi dziećmi. 

Czy wiecie, że geneza tego deseru pochodzi z czasów PRL, kiedy każdy produkt był na wagę złota, a w kuchni trzeba było wykazać się niebywałą kreatywnością. Nie mogę zrozumieć dlaczego tak proste w przygotowaniu i smaczne desery odchodzą w niepamięć. Zobacz, jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego według przepisu z lat 60-tych. Ten smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa. A Was wprawi w dobry humor.

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

 

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO składniki:

  • około 60g ryżu preparowanego
  • 300g cukierków krówek
  • 125g margaryny lub masła
  • opcjonalnie w wersji ciemniejszej – kakao

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego:

Krówki kroję na kawałki a następnie wraz z margaryną roztapiam je w garnku na małym ogniu – nieustannie mieszając. Po roztopieniu i uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaję ryż i całość dokładnie mieszam. Z powstałej masy formułuję szyszki. Tutaj uwaga! Karmel jest gorący i dosłownie pali nam dłonie, dlatego do formowania używam rękawiczek jednorazowych kucharskich. Tak wykonuję 3/4 szyszek. Do pozostałej masy dodaję 2 łyżeczki kakao – jeszcze raz mieszam i wyrabiam ciemniejszą wersję. Pozostawiam do zastygnięcia.

Czy Wy również pamiętacie/uwielbiacie szyszki w okresie świątecznym? 

Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam już jutro!

Widzimy się na blogu!