Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szyszki z ryżu preparowanego. Jest to jeden z moich świątecznych smaków dzieciństwa, do którego bardzo chętnie sięgam ponownie i przygotowuję go wspólnie z moimi dziećmi.
Czy wiecie, że geneza tego deseru pochodzi z czasów PRL, kiedy każdy produkt był na wagę złota, a w kuchni trzeba było wykazać się niebywałą kreatywnością. Nie mogę zrozumieć dlaczego tak proste w przygotowaniu i smaczne desery odchodzą w niepamięć. Zobacz, jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego według przepisu z lat 60-tych. Ten smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa. A Was wprawi w dobry humor.
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego
SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO składniki:
- około 60g ryżu preparowanego
- 300g cukierków krówek
- 125g margaryny lub masła
- opcjonalnie w wersji ciemniejszej – kakao
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego:
Krówki kroję na kawałki a następnie wraz z margaryną roztapiam je w garnku na małym ogniu – nieustannie mieszając. Po roztopieniu i uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaję ryż i całość dokładnie mieszam. Z powstałej masy formułuję szyszki. Tutaj uwaga! Karmel jest gorący i dosłownie pali nam dłonie, dlatego do formowania używam rękawiczek jednorazowych kucharskich. Tak wykonuję 3/4 szyszek. Do pozostałej masy dodaję 2 łyżeczki kakao – jeszcze raz mieszam i wyrabiam ciemniejszą wersję. Pozostawiam do zastygnięcia.
Czy Wy również pamiętacie/uwielbiacie szyszki w okresie świątecznym?
Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam już jutro!
Widzimy się na blogu!
Dziękuję za ten artykuł i przepis ❤️ przywołał mnóstwo wspomnień z dzieciństwa. Uwielbiam!!! :-* i teraz kiedy mój piekarnik się zepsuł przed samymi świętami… Zostają mi do przygotowania jedynie potrawy, ciasta i desery bez pieczenia!