14 Luty – kojarzy mi się z okresem narzeczeństwa, kiedy zakochani zabiegając o względy partnera, próbują za wszelką cenę udowodnić jemu i całemu światu jak bardzo są romantyczni oraz jak bardzo kochają siebie nawzajem.”X forever”, „Zostań moją Walentynką”, „Tylko Ty”… Walentynki mają swój sens i urok. Zwłaszcza w przypadku kiełkującego uczucia. Tego dnia, kiedy wokoło krążą czerwone serduszka a w powietrzu unosi się miłosna aura jakoś łatwiej nam przychodzą górnolotne słowa…

W przypadku Małżeństwa z 6 – letnim stażem sprawy wyglądają nieco inaczej. Dojrzałe, prawdziwe uczucie okazuje sobie miłość każdego dnia…nie tylko patrząc głęboko w oczy. Na miłość składa się codzienność, zwykła proza życia. Są to pocałunki bez których On nie wyjdzie z domu i ulubione danie przygotowane przez Nią z miłości do Niego.

Jak już zdążyliście zauważyć – nie rozstajemy się z Dziećmi. Nie mamy opiekunki a Dziadkowie prowadzą dość aktywny tryb życia. Wyjście „sam na sam” nie wchodzi tego dnia w grę. Dlatego postanowiłam przygotować WALENTYNKOWĄ KOLACJĘ w domu. I nie dlatego, że uległam presji tego święta ale dlatego że potraktowałam ten dzień jako kolejny powód do spędzenia miłego wieczoru…

Dzielę się z Wami zaplanowanym menu.

MENU DLA DWOJGA – „Sałatka z krewetkami w sosie miodowym”

salatka z krewetkami

 Składniki:

–   opakowanie krewetek

–   granat

–   rukola

–   roszponka

–   sałata lodowa

–   czosnek

–   oliwa

Składniki do sosu miodowego:

–   4 łyżki oliwy

–   2 łyżki miodu

–   sok z połowy cytryny

–   ząbek czosnku

–   sól

Wykonanie:

Rukolę, sałatę oraz roszponkę płuczemy w zimnej wodzie. Następnie osuszamy i układamy w naczyniach docelowych.

Krewetki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy  pokrojony w cienkie plasterki czosnek, przyprawę uniwersalną. Smażymy ok. 5 minut, po czym dolewamy do 4 kieliszków białego wina. Smażymy przez kolejne 2 minuty i przekładamy do naszej zieleniny.

W tym czasie wyrabiamy nasz sos miodowy: oliwę mieszamy z miodem, dodajemy sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy.

Sałatkę dekorujemy pestkami granatu i polewamy sosem miodowym tuż przed podaniem.

menu dla dwojga

 

MENU DLA DWOJGA – „Lawa czekoladowa”

pomysl na walentynki

 Składniki:

–   połowa tabliczki gorzkiej czekolady

–   50 g masła

–   1 jajko

–   1 żółtko

–   kakao (do posypania formy)

–   pół szklanki cukru pudru

–   1/3 szklanki mąki

–   2 łyżeczki słodkiego kakao (do posypania wypieku)

–   pestki granatu

Wykonanie: 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki smarujemy masłem i wysypujemy kakaem. W kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z masłem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko, żółtko i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo czekoladę. Dodajemy mąkę i całość dokładnie miksujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy do 15 minut. Po wyjęciu posypujemy słodkim kakao i ozdabiamy pestkami owocu. Podajemy na ciepło.

ciasto z plynnym srodkiem

 

kkkkkkkkkkkkkk b

 

menu dla dwojga

 

Do całości brakuje jedynie świec, płatków róż i lampki wina…całą resztę pozostawiam Waszej inwencji twórczej;)