Dzisiaj mam dla Was coś, czego wszyscy potrzebujemy najbardziej – odporność. Przygotowałam dla Was przepis na zakwas z buraków, który jest bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem. Zakwas z buraków domowej roboty doskonale wzmacnia krew i odporność. Polecany przy przeziębieniach, osłabieniu, czy anemii. 

Ten naturalny napój energetyczny jest z nami od pokoleń, choć osobiście odkryłam go dopiero przechodząc post dr Dąbrowskiej. Po 42 dniach postu nie tylko schudłam ponad 10 kilogramów, ale przede wszystkim czułam się naprawdę dobrze. Miałam mnóstwo energii, byłam wypoczęta, a przede wszystkim od tamtej pory ani razu nie cierpiałam z powodu przeziębiania czy chorych zatok. Dużą zasługą tego stanu było picie 1 szklanki zakwasu z buraków dziennie. postanowiłam wrócić do tego zwyczaju i tym samym przedstawiam wam przepis na domowy zakwas z buraków.

Przez ostatnie lata ulegliśmy wielu modom na zdrową żywność. Wciąż docierają do nas informacje o egzotycznych jagodach i kłączach, które mają zapewnić nam zdrowie, młodość, ochronę przez nowotworami i oczywiście długowieczność. Tymczasem prawda jest taka, że najzdrowsze produkty na świecie są tuż obok nas. Czekają w pierwszym lepszym sklepie spożywczym, warzywniaku, czy targowisku. Ich bezkonkurencyjne przywództwo należy z całym przekonaniem do buraka. Burak ma w sobie chyba wszystko! Wapń-budulec kość, żelazo-środek krwiotwórczy, potas-regulator ciśnienia, witaminę C – wzmacniającą odporność, czy cez – mający działanie przeciwnowotworowe. Zebrałam dla Was wszystkie dostępne badania i wiadomości, abyście najlepiej wydrukowali je sobie i powiesili w miejscu widocznym na codzień.

Burak – właściwości:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • jest bogatym źródłem takich witamin jak: żelazo, wit. C, A, K, B6, kwasu foliowego, magnezu i fosforanu.
  • chroni wątrobę przed toksynami,
  • zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego,
  • łagodzi napięcie emocjonalne, objawy nerwic i depresji,
  • reguluje cykl snu,
  • wspomaga koncentrację,
  • poprawia wytrzymałość organizmu,
  • eliminuje substancje rakotwórcze z watroby
  • jest pomocy w trakcie przekwitania – niweluje uderzenia gorąca oraz bóle migrenowe,
  • jest niezbędny w trakcie ciąży i miesiączki ze względu na naturalne źródło żelaza i kwasu foliowego,
  • jest polecany w leczeniu cukrzycy. Indeks glikemiczny buraka wynosi 30. Picie soku z buraka jest wskazane dla diabetyków, ponieważ przywraca zaburzoną w przebiegu cukrzycy równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zawiera dużo błonnika, przez co hamuje apetyt
  • reguluje przemianę materii

Zakwas z buraków

Dlaczego zatem polecany jest zakwas z buraków a nie na przykład zwykły sok z buraków?Bo kiedy ukisimy buraka, do repertuaru jego cudownych właściwości należy doliczyć magię fermentacji. To metoda, która przez wieki chroniła ludzi przed chorobami w czasach, gdy nie było lekarstw. Po zamknięciu słoja bakterie, które znajdują się na warzywach, zaczynają produkować kwas mlekowy, octowy lub alkohol etylowy – to zależy od dostępu tlenu – oraz dwutlenek węgla. Wówczas zwiększają się wartości odżywcze kiszonych roślin – podwyższa się poziom witamin z grupy B oraz zawartość witaminy A,C, E, K i PP. Ponadto w trakcie kiszenia w buraku zwiększa się stężenie kwercetyny – związku chemicznego należącego do flawonoidów, posiadającego właściwości antyoksydacyjne. Co więcej, “zachodząca w słoiku fermentacja zmniejsza ilość składników niekorzystnych dla zdrowia człowieka, a zwiększa tych korzystnych. Jakich? Na przykład szczepów probiotycznych, które obniżają ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca, a przede wszystkim zwiększają odporność organizmu lub polifenoli, związków pomocnych w walce z chorobami cywilizacyjnymi: otyłością, cukrzycą, nowotworami”, jak przekonuje w “Kiszonkach i fermentacjach” dr inż. Agata Czyżowska, mikrobiolog z Politechniki Łódzkiej.

Zakwas z buraków składniki:

  • 1 kg buraków najlepiej ekologicznych
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • główka czosnku (obrane ząbki)
  • 3 liście laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli najlepiej morskiej nierafinowanej!
  • duży słój lub naczynie kamionkowe

Jak zrobić zakwas z buraków?

  • Wyparzamy i suszymy nasz słój lub naczynie kamionkowe
  • Buraki myjemy dokładnie. Następnie obieramy bardzo cienko ze skórki i kroimy na plastry.
  • Buraki układamy warstwami, na przemian z przyprawami czosnkiem
  • Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były przykryte.
  • Buraki nie mogą wypływać na wierzch, dlatego na wierzch zazwyczaj układam ceramiczny talerzyk.
  • Słój zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Im jest cieplej w pomieszczeniu, tym proces kiszenia będzie szybszy.
  • Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w lodówce.

PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW – PORADY:

  • Jeśli naczynie nie posiada pokrywki, to możemy zasłonić wierzch naczynia gęstą, muślinową tkaniną i wówczas szczelnie związać gumką.
  • Przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu znacząco przyspiesza proces fermentacji
  • Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – zbierz ją żeby nie zapleśniała
  • Zakwas jest gotowy, kiedy słodycz nie będzie już wyczuwalna
  • jeśli zakwas zapleśnieje – cały jest do wyrzucenia.
  • zakwas może pleśnieć, jeśli choć jeden ze składników będzie wystawał ponad powierzchnię zakwasu.
  • nie mylmy piany która powstaje w wyniku fermentacji z pleśnią – musisz zdać się na węch i smak.
  • nie używaj soli jodowanej, ponieważ ta posiada działanie antybakteryjne. Najlepsza sól do zakwasu to sól morska nierafinowana.
  • Kiszone buraki, możesz wykorzystać np. do sałatki

Życzę Wam samego zdrowia i szczerze polecam przepis na zakwas z buraka.

Troszczmy się o zdrowie swoje i najbliższych teraz bardziej niż kiedykolwiek.