Z okazji nadchodzącego sezonu truskawkowego postanowiłam przygotować dla Was siedem przepisów na pyszne dania i desery, których nie może zabraknąć w Waszych domach w najbliższych tygodniach. Od dzisiaj na blogu oprócz artykułów tematycznych, codziennie będę Wam przedstawiała swoją propozycję na Truskawkowy Przebój, który mam nadzieję podbije Wasze serca i przede wszystkim podniebienia!
Jako że temperatury póki co nas nie rozpieszczają, w pierwszej kolejności proponuję aromatyczne, delikatne i puszyste ciasto z truskawkami. Jego wykonanie to prawdziwa rozkosz dla cukiernika a smak…cóż smakuje równie dobrze jak wygląda…albo i lepiej!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej typ WROCŁAWSKI
- 2 jajka
- 250 g cukru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 250 ml jogurtu greckiego
- 30 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1/2 kg truskawek
- 4 łyżeczki dżemu truskawkowego
WYKONANIE:
- Roztapiamy masło i ostawiamy rondelek do ostudzenia
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (nie włączamy termoobiegu)
- Kroimy truskawki na ćwiarteczki, mieszamy z dżemem i dzielimy na dwie części. Pierwszą odstawiamy do czasu aż ciasto się upiecze, a resztę przeznaczymy do wypieku.
- Jajka ubijamy w wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym (ok. 10 minut na wysokich obrotach) w głębokiej misce
- Dodajemy jogurt, masło, proszek do pieczenia oraz mąkę
- Teraz najprzyjemniejsze! Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto jest tak puszyste, że już na tym etapie nie będziemy mogli doczekać się gotowego wypieku.
- Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanej masłem tortownicy.
- A na wierzch układamy drugą część truskawek
- Pieczemy około 30 minut
- Gdy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia
- Po tym czasie, ciasto posypujemy cukrem pudrem a w miejscu wybrzuszeń po truskawkach układamy świeżą porcję tych, które pozostały.
Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu!
Śledzcie koniecznie bloga! Tutaj czekać na Was będzie codzienna dawka TRUSKAWKOWYCH PRZEBOJÓW!
Jak zwykle aż chciałoby sie wprosić do Ciebie na kawkę;)
A jaka wielkość formy? 🙂
Ale narobiłaś smaka !!!!!
U mnie drogie jeszcze są truskawki, za malutki pojemniczek 8 zł, nie ma w nim nawet pół kilograma….
Poczekam na tańsze.
Ciasto jak dla mnie idealne 🙂 Już nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego 🙂