W taki dzień jak dzisiaj…słoneczny, letni weekend idealnie jest spędzić dzień aktywnie: pojechać na wycieczkę rowerową, wybrać się na plażę, coś zwiedzić, coś zobaczyć… Całkiem nieźle jest też nie robić nic, wyjść do ogrodu i rozkoszować się chwilą. Posiedzieć wspólnie przy kawie w towarzystwie słodkiego, samodzielnie przygotowanego dowodu sympatii…

Dzisiaj za taki dowód sympatii może posłużyć sernik na zimno, który z jednej strony smakuje obłędnie i nie znam osoby, której by nie smakował, a z drugiej jego wykonanie jest na tyle szybkie, że z pewnością w trakcie jego przygotować, nie będziemy mieli poczucia spędzania godzin w kuchni, kiedy za oknem jest tak pięknie!

Mam słabość do serników. Najlepiej upodobałam sobie te na zimno. Obowiązkowo bez rodzynek i innych bakaliowych dodatków. W smaku musi być delikatny. Konsystencja kremowa trochę jak deser panna cotta. Podany na zimno, bez wyczuwalnych grudek żelatyny. Próbowałam wielu wersji – z białą czekoladą, z mielonym trzykrotnie twarogiem, z twarogiem z pudełka, z serkiem typu philadelphia. Ten przepis opiera się na dodaniu gęstego jogurtu naturalnego. Od razu uprzedzam – nie jest to wersja light, ale powoli przecież zbliża się koniec wakacji a tą świadomość zdecydowanie – trzeba sobie osłodzić!

Sernik na zimno z owocami leśnymi składniki:

warstwa sernikowa:

  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 kg sera białego twarogu sernikowego (polecam zmielony marki Piątnica)
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

warstwa z owocami i galaretką:

  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • 500 g owoców

Sernik na zimno z owocami leśnymi przepis:

  • Na początku przygotowujemy warstwę wierzchnią, czyli galaretkę (jest ona ostatnim elementem ale wymaga długiego czasu chłodzenia). Galaretki wsypujemy do miseczki i rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia.
  • Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz jogurtem na gładką jednolitą masę.
  • Do naszej masy twarogowej, dodajemy powoli rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość cały czas dokładnie mieszając.
  • Masę twarogową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • W tym czasie myjemy nasze wybrane owoce leśne i osuszamy.
  • Owoce przekładamy na warstwę twarogową, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż sernik dokładnie się zetnie.

Smacznego Weekendu!

Wasza LadyoftheHouse.