W trakcie “Tygodnia z przepisami na gofry”, poznaliście wiele patentów na wypieki idealne, przepisy na gofry zarówno słodkie jak i wytrawne. Mam nadzieję, że mój cykl przekonał Was także, że gofry są doskonałe w każdej formie i postaci, a także o każdej porze dnia i nocy. 

Wierzę, że moje przepisy zainspirują niejedną osobę do eksperymentowania z przepisami na gofry. Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem, bo nie wiem czy wiecie ale gofry mogą być także doskonałą formą przystawek. Przekrójcie je wówczas na wąskie paski – dzięki czemu będzie łatwo się nimi częstować.

Gofry – przekąski składniki:

  • 50 g masła
  • 7 łyżek oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • 1 1/2 mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 60 g sera cheddar startego na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz

dodatkowo:

  • szynka parmeńska
  • roszpunka
  • czarne oliwki
  • pomidorki koktajlowe

Przepis na gofry – przekąski

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mieszamy z olejem.
  2. Jajka ubijamy na puszystą pianę.
  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Dodajemy sól. Wlewamy mleko. Mieszamy tylko do połączenia.
  4. Przelewamy masło z olejem, starty ser, tymianek. Przyprawiamy czarnym pieprzem. Ponownie krótko mieszamy. W przypadku zbyt gęstej konsystencji ciasta – możemy dodać odrobinę mleka.
  5. Gofry pieczemy na rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.
  6. Po odparowaniu – gofry kroimy na wąskie paski i układamy kolejno: roszpunkę, szynkę parmeńską, oliwki czarne i pomidorki koktajlowe

Okazuje się, że gofry mogą być pełnowartościowym posiłkiem, imprezową przekąską, zdrowym i pożywnym śniadaniem dla dzieci. Ta różnorodność sprawia, że w świecie moich gofrów nie ma nudy. Współczesnym ludziom, żądnym coraz to nowych wrażeń, wszystko nudzi się szybciej. Tymczasem każda nowa odsłona gofra budzi zainteresowanie, przychylne zdziwienie i wreszcie aplauz. Co więcej gofry tak jak pory roku zmieniają się na talerzach moich gości. Wiosną chętnie serwuję gofry z nowalijkami, latem z sezonowymi owocami, jesienią tworzę wariacje z runem leśnym, zaś zimą uwielbiam wersję z cynamonem i wanilią.

Poznaj także mój PRZEPIS NA GOFRY JAK Z BUDKI <tutaj>

PRZEPIS NA GOFRY WYTRAWNE / ŚNIADANIOWE <tutaj>

PRZEPIS NA GOFRY Z POMARAŃCZĄ <tutaj>

PRZEPIS NA GOFRY Z BORÓWKAMI <tutaj>