W naszym domu gotuje się od zawsze. Gotowała moja Babcia, gotuje Mama, gotowanie mam poniekąd we krwi i z czasem stało się również moją pasją. Myślałam, że tak jest w każdym domu, gdzie toczy się życie. Tymczasem okazuje się, że posiadamy coraz więcej sprzętów kuchennych, książek i programów kulinarnych i co raz mniej umiejętności, chęci oraz czasu…

Jako dziecko uwielbiałam, kiedy ze snu wybudzał mnie zapach. Wtedy świat aromatów jawił mi się jako tajemnicza kraina prowadząca do wielkich niespodzianek i ogromnych przyjemności. Zapach zwiastował nagrodę, święto, niecodzienną frajdę. Zapachy i smaki królowały przede wszystkim w kuchni. Do dziś aromat przygotowanych przetworów, świeżo upieczonego chleba czy faworków kojarzą mi się wyłącznie z domem…

“Smaki Dzieciństwa” – NOWY CYKL

Puszyste naleśniki rozpływające się w ustach, koktajle i soki owocowe, aromatyczne i chrupiące gofry – to dania, które smakują każdemu bez względu na wiek. Przypominają nam beztroski czas, wakacje nad morzem, a czasami kuchnię babci na wsi. Nic dziwnego, że wiedzeni tęsknotą, chętnie wracamy do dawnych smaków – do dań, które z każdym kęsem nie tylko przywołują piękne wspomnienia, ale również poprawiają humor. A gdyby tak odrobinę zamieszać w kuchni i odświeżyć dawne, rodzinne przepisy? Postanowiłam stworzyć nowy cykl kulinarny “Smaki Dzieciństwa”, który wypełni nam wakacyjne dni spędzone z dziećmi, kiedy wreszcie będziemy mieli więcej czasu na stworzenie okazji do wspólnego gotowania i tworzenia wspomnień. W cyklu “Smaki Dzieciństwa” znajdziecie przepisy na dania, które pamiętamy z dzieciństwa, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Nie chciałam, by odeszły w niepamięć więc postanowiłam zainspirować nimi właśnie Was. Wiem jak polubiliście cykliczne przepisy. Przepisy “Smaki Dzieciństwa” będą odtąd ukazywały się regularnie aż do końca wakacji. I mam nadzieję, że zachęcą swoim aromatem nie tylko naszego siedliskowego kucyka, ale też i Wasze rodziny. Na dobry początek przygotowałam dla Was przepis na drożdżówki z owocami, które najczęściej podaję w asyście soku! Tym razem na nadzienie wybrałam rabarbar ale możecie go spokojnie zastąpić także śliwkami, jabłkiem czy truskawkami. Do drożdżówek wybrałam sok marchwiowy, który jest źródłem prowitaminy A i świetnie wpływa na kondycję skóry…ale czasami sięgamy także po sok pomidorowy, czy jabłkowy.

Drożdżówki z owocami składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 150 g cukru
  • 750 g mąki luksusowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru + 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g cukru brązowego
  • 100 g mąki luksusowej
  • 50 g masła
  • sok marchwiowy

Drożdżówka z owocami przepis:

  1. Wlewamy do miski podgrzane mleko, dodajemy pokruszone drożdże, połowę cukru i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, tak aby nie było grudek. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, żółtko, pozostały cukier, cukier wanilinowy, pozostałą mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto.
  3. Następnie do ciasta dodajemy roztopione masło (może być letnie ale nie gorące). Całość ugniatamy solidnie przez około 5 minut.
  4. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. W tym czasie kroimy rabarbar na kawałki. Zasypujemy go 2 łyżkami cukru i odstawiamy.
  6. Kruszonkę wyrabiamy ręcznie łącząc w misce wszystkie dodatkowe składniki jak: mąkę, masło i dwa rodzaje cukru ze sobą.
  7. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
  8. Do piekarnika na pierwszą od dołu półkę, wkładamy blaszkę z gorącą wodę
  9. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką  i krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy bułeczkę okrągłą (wyjdzie ich wówczas ok 14) lub bardziej podłużną i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdej bułeczki spłaszczamy i odstawiamy je do wyrośnięcia na około 20 minut.
  10. Na środek każdej bułeczki nakładamy sporą ilość osączonego rabarbaru i dociskamy. Na koniec bułeczki posypujemy kruszonką.
  11. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową pólkę. Pieczemy przez około 20 minut, aż się przyrumienią.

30 maja świętujemy ŚWIATOWY DZIEŃ SOKU

Bułki podajemy po ostygnięciu. Nie bez powodu wspomniałam wcześniej o soku, który nie tylko smakuje wybornie w połączeniu ze świeżymi drożdżówkami, ale również dostarcza nam wielu cennych substancji odżywczych. Serwując go wraz z pysznym deserem “przemycamy” także do naszego menu jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które są najbogatszym źródłem witamin i składników mineralnych. Korzystnie wpływają na pracę wszystkich naszych narządów a także samopoczucie. Ponadto wiele z tych składników zaliczonych jest do tzw. antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które zaleca się w profilaktyce chorób nowotworowych. Warzywa i owoce to także nieocenieni dostawcy błonnika, który odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego. Wielu osobom porcja  pewnie kojarzy się pełnym koszem owoców i warzyw, a tymczasem za porcję rozumie się:

  • owoce: np. garść truskawek, malin, porzeczek czy chociażby średniej wielkości jabłka, gruszki, pomarańczy czy szklanka/ kartonik soku
  • warzywa: np. szklanka soku/ kartonik, średniej wielkości np. pomidor, ogórek czy burak.

Czy wiecie, że dzisiaj – 30 maja obchodzimy “Światowy Dzień Soku”? To nietypowe święto może stać się dla Was wspaniałą inspiracją do włączenia soku jako jednej z pięciu zalecanych porcji dziennego spożycia warzyw i owoców. Zerknijcie koniecznie na poniższą tabelkę z faktami i mitami dotyczącymi soków, z której dowiecie się m.in, że soki 100% nie zawierają cukru, sztucznych barwników, aromatów, czy konserwantów.

*Wpis powstał w ramach programu sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.