W naszym domu gotuje się od zawsze. Gotowała moja Babcia, gotuje Mama, gotowanie mam poniekąd we krwi i z czasem stało się również moją pasją. Myślałam, że tak jest w każdym domu, gdzie toczy się życie. Tymczasem okazuje się, że posiadamy coraz więcej sprzętów kuchennych, książek i programów kulinarnych i co raz mniej umiejętności, chęci oraz czasu…

Jako dziecko uwielbiałam, kiedy ze snu wybudzał mnie zapach. Wtedy świat aromatów jawił mi się jako tajemnicza kraina prowadząca do wielkich niespodzianek i ogromnych przyjemności. Zapach zwiastował nagrodę, święto, niecodzienną frajdę. Zapachy i smaki królowały przede wszystkim w kuchni. Do dziś aromat przygotowanych przetworów, świeżo upieczonego chleba czy faworków kojarzą mi się wyłącznie z domem…

“Smaki Dzieciństwa”

Puszyste naleśniki rozpływające się w ustach, koktajle i soki owocowe, aromatyczne i chrupiące gofry – to dania, które smakują każdemu bez względu na wiek. Przypominają nam beztroski czas, wakacje nad morzem, a czasami kuchnię babci na wsi. Nic dziwnego, że wiedzeni tęsknotą, chętnie wracamy do dawnych smaków – do dań, które z każdym kęsem nie tylko przywołują piękne wspomnienia, ale również poprawiają humor. A gdyby tak odrobinę zamieszać w kuchni i odświeżyć dawne, rodzinne przepisy? Postanowiłam stworzyć nowy cykl kulinarny “Smaki Dzieciństwa”, który wypełni nam wakacyjne dni spędzone z dziećmi, kiedy wreszcie będziemy mieli więcej czasu na stworzenie okazji do wspólnego gotowania i tworzenia wspomnień. W cyklu “Smaki Dzieciństwa” znajdziecie przepisy na dania, które pamiętamy z dzieciństwa, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Nie chciałam, by odeszły w niepamięć więc postanowiłam zainspirować nimi właśnie Was. Wiem jak polubiliście cykliczne przepisy. Przepisy “Smaki Dzieciństwa” będą odtąd ukazywały się regularnie aż do końca wakacji. I mam nadzieję, że zachęcą swoim aromatem nie tylko naszego siedliskowego kucyka, ale też i Wasze rodziny. Na dobry początek przygotowałam dla Was przepis na drożdżówki z owocami, które najczęściej podaję w asyście soku! Tym razem na nadzienie wybrałam rabarbar ale możecie go spokojnie zastąpić także śliwkami, jabłkiem czy truskawkami. Do drożdżówek wybrałam sok marchwiowy, który jest źródłem prowitaminy A i świetnie wpływa na kondycję skóry…ale czasami sięgamy także po sok pomidorowy, czy jabłkowy.

Drożdżówki z owocami składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 150 g cukru
  • 750 g mąki luksusowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru + 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g cukru brązowego
  • 100 g mąki luksusowej
  • 50 g masła
  • sok marchwiowy

Drożdżówka z owocami przepis:

  1. Wlewamy do miski podgrzane mleko, dodajemy pokruszone drożdże, połowę cukru i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, tak aby nie było grudek. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, żółtko, pozostały cukier, cukier wanilinowy, pozostałą mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto.
  3. Następnie do ciasta dodajemy roztopione masło (może być letnie ale nie gorące). Całość ugniatamy solidnie przez około 5 minut.
  4. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. W tym czasie kroimy rabarbar na kawałki. Zasypujemy go 2 łyżkami cukru i odstawiamy.
  6. Kruszonkę wyrabiamy ręcznie łącząc w misce wszystkie dodatkowe składniki jak: mąkę, masło i dwa rodzaje cukru ze sobą.
  7. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
  8. Do piekarnika na pierwszą od dołu półkę, wkładamy blaszkę z gorącą wodę
  9. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką  i krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy bułeczkę okrągłą (wyjdzie ich wówczas ok 14) lub bardziej podłużną i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdej bułeczki spłaszczamy i odstawiamy je do wyrośnięcia na około 20 minut.
  10. Na środek każdej bułeczki nakładamy sporą ilość osączonego rabarbaru i dociskamy. Na koniec bułeczki posypujemy kruszonką.
  11. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową pólkę. Pieczemy przez około 20 minut, aż się przyrumienią.

Czy wiecie, że dzisiaj – 30 maja obchodzimy “Światowy Dzień Soku”? To nietypowe święto może stać się dla Was wspaniałą inspiracją do włączenia soku jako jednej z pięciu zalecanych porcji dziennego spożycia warzyw i owoców. Zerknijcie koniecznie na poniższą tabelkę z faktami i mitami dotyczącymi soków, z której dowiecie się m.in, że soki 100% nie zawierają cukru, sztucznych barwników, aromatów, czy konserwantów.

*Wpis powstał w ramach programu sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.