Gdybym miała wskazać na jeden przepis, który śnił mi się po nocach i był dla mnie absolutnym smakowym odkryciem, to wskazałabym na przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą… Delikatny posmak lata, słodkość z domieszką kwaskowatości, obłędny zapach i nieziemski aromat…to wszystko w jednym przepisie, przepisie który powstał z przypadku.
Geneza przepisów umieszczanych na blogu jest różna…są chęcią odwzorowania smaków zaznanych w restauracjach, za granicą, na wakacjach, u przyjaciół, albo nawet na podstawie obrazku zawartego w magazynie, czy na filmie/w serialu. Z przepisem na gofry z karmelizowaną pomarańczą było inaczej, powstał z przypadku. Karmelizowana pomarańcza była tworzona do sernika na zimno ale to z chrupiącymi goframi utworzyła duet idealny!
Przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 mlmleka
- 1 jajko
- 1łyżka cukru brązowego
- 3łyżki oleju
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
sos pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- 50 g masła
- 1/3 szkl. cukru brązowego
Przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą
- Oddzielamy żółtko od białkaBiałka wraz solą ubijamy na sztywną masę
- Do miski z żółtkami dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz olej. Całość dokładnie miksujemy
- Białko delikatnie mieszamy łyżką z ciastem
- Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy
sos pomarańczowy:
- Pomarańcze parzymy wrzącą wodą.
- Następnie 1 i 1/2 pomarańczy obieramy z pomocą ostrego noża ze skórki i białych błonek. Obrane pomarańcze kroimy w grubsze plastry.
- Na patelni roztapiamy masło, po tym czasie dodajemy brązowy cukier. Następnie na patelnię wykładamy plasterki obranych pomarańczy. Z pozostałej połówki wyciskamy sok i dodajemy do całości.
- Smażymy około 10 minut z obydwu stron, aż będą dokładnie skarmelizowane.
- Sos przekładamy na gofry i całość podajemy na ciepło.
Przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą zrodził się z przypadku. Pomarańcze karmelizowałam do sernika i w “między czasie” resztki sosu pomarańczowego postanowiłam dodać do świeżo wypiekanych gofrów. To połączenie sprawiło, że przepis trafił w moje top 3 ulubionych smaków. Słodko-kwaśny posmak z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom cytrusów..
Nie przegapcie także PRZEPISU NA GOFRY JAK Z BUDKI <klik TUTAJ>
a także PRZEPISU NA GOFRY WYTRAWNE- ŚNIADANIOWE <klik TUTAJ>