Gdybym miała wskazać na jeden przepis, który śnił mi się po nocach i był dla mnie absolutnym smakowym odkryciem, to wskazałabym na przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą… Delikatny posmak lata, słodkość z domieszką kwaskowatości, obłędny zapach  i nieziemski aromat…to wszystko w jednym przepisie, przepisie który powstał z przypadku.

Geneza przepisów umieszczanych na blogu jest różna…są chęcią odwzorowania smaków zaznanych w restauracjach, za granicą, na wakacjach, u przyjaciół, albo nawet na podstawie obrazku zawartego w magazynie, czy na filmie/w serialu. Z przepisem na gofry z karmelizowaną pomarańczą było inaczej, powstał z przypadku. Karmelizowana pomarańcza była tworzona do sernika na zimno ale to z chrupiącymi goframi utworzyła duet idealny!

Przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 mlmleka
  • 1 jajko
  • 1łyżka cukru brązowego
  • 3łyżki oleju
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

sos pomarańczowy:

  • 2 pomarańcze
  • 50 g masła
  • 1/3 szkl. cukru brązowego

Przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą

  1. Oddzielamy żółtko od białkaBiałka wraz solą ubijamy na sztywną masę
  2. Do miski z żółtkami dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz olej. Całość dokładnie miksujemy
  3. Białko delikatnie mieszamy łyżką z ciastem
  4. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy

sos pomarańczowy:

  1. Pomarańcze parzymy wrzącą wodą.
  2. Następnie 1 i 1/2 pomarańczy obieramy z pomocą ostrego noża ze skórki i białych błonek. Obrane pomarańcze kroimy w grubsze plastry.
  3. Na patelni roztapiamy masło, po tym czasie dodajemy brązowy cukier. Następnie na patelnię wykładamy plasterki obranych pomarańczy. Z pozostałej połówki wyciskamy sok i dodajemy do całości.
  4. Smażymy około 10 minut z obydwu stron, aż będą dokładnie skarmelizowane.
  5. Sos przekładamy na gofry i całość podajemy na ciepło.

Przepis na gofry z karmelizowaną pomarańczą zrodził się z przypadku. Pomarańcze karmelizowałam do sernika i w “między czasie” resztki sosu pomarańczowego postanowiłam dodać do świeżo wypiekanych gofrów. To połączenie sprawiło, że przepis trafił w moje top 3 ulubionych smaków. Słodko-kwaśny posmak z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom cytrusów..

Nie przegapcie także PRZEPISU NA GOFRY JAK Z BUDKI <klik TUTAJ>

a także PRZEPISU NA GOFRY WYTRAWNE- ŚNIADANIOWE <klik TUTAJ>