Jeśli tęsknicie za ulubiona kawiarnią i nie możecie doczekać się jej otwarcia, nic straconego! Właśnie podczas pandemii koronawirusa, świat obiegł przepis na kawę, która podbiła serca kawoszy na całym świecie: Dalgona Coffee. Jak ją zrobić? Dowiecie się z przepisu, który dla Was przygotowałam.

Pomysł na DALGONA COFFEE narodził się w Korei – nazwa kawy nawiązuje do tamtejszych słodyczy. Trend w mgnieniu oka podchwycili kawosze z całego świata, którzy zdjęciami przyrządzonej przez siebie kawy, zaczęli chwalić się na Instagramie. Tego lata zapomnijcie więc o latte i cappuccino – Dalgona Coffee jest obowiązkowym deserem na każdej majówce. Dalgona coffee znajdziecie także pod nazwą: fluffy coffee, frothy coffee, lub whipped coffee. Fenomen kawy polega na szybkości przygotowania i poczuciu wyjątkowego orzeźwienia w trakcie spożywania. Spróbujcie koniecznie!

DALGONA COFFEE – składniki:

  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3/4 szklanki mleka (może być zwykłe lub roślinne)
  • kostki lodu

Jak zrobić DALGONA COFFEE?

Przepis na dalgona coffee  jest dziecinnie prosty. Najważniejsze są proporcje dodawanych składników i powinny wynosić 1:1:1. Należy wymieszać kawę, cukier i gorącą wodę, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Następnie przy pomocy miksera, blendera, trzepaczki należy ubić pianę z przygotowanej mieszanki. Następnie do szklanki wrzucamy kostki lodu, zalewamy mlekiem mniej więcej do 3/4 objętości. Na zimne mleko wykładamy łyżeczką przygotowaną wcześniej spienioną kawę. Aby urozmaicić przepis na Dalgona Coffee można na przykład do mleka zamiast kostek lodu dodać kulkę lodów w wybranym przez nas smaku, a całość udekorować bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą lub innymi dowolnie wybranymi przez nas dodatkami. Warto jednak pamiętać, że kawa już sama w sobie jest dość słodka, dlatego należy wziąć to pod uwagę przy doborze innych składników. Jeśli chcecie, aby wasz napój kawowy był bardziej fit, zamiast cukru użyjcie stewii lub erytrolu, ale wtedy pianka nie będzie taka jak w przypadku wersji z białym cukrem.

Mam nadzieję, że kawa przypadnie Wam do gustu! Smacznego!