Ranking majonezów powstał na prośbę czytelników. Każdy posiada swój ulubiony, majonez, który najczęściej jest w jego domu od pokoleń. Czy jednak to smak powinien być wyznacznikiem naszych konsumenckich wyborów? Który majonez wybrać?

W naszym kraju rozmowy na temat majonezów ocierają się niemalże o wojnę narodową. Pod moim postem na fb dotyczącym ulubionych i “najlepszych” majonezów – rozgożała się dyskusja licząca ponad 1000 wątków. Kto by pomyślał, że temat majonezu oprócz tradycji, smaku, czy przepisów kulinarnych, w których jest używany – może ocierać się także o poglądy polityczne, miejsce zamieszkania, czy przekonania?

Dla mnie w kwestii wyborów konsumenckich, liczy się przede wszystkim: skład, skład i jeszcze raz smak. Majonez składa się z: oleju roślinnego, jajek, musztardy i octu kropka. Przygotowałam dla Was porównanie składu majonezów. Składniki zaznaczone na czerwono są zbędne i najczęściej nie służą naszemu zdrowiu. Producenci dodają je, aby polepszyć gęstość produktu, kolor lub jego zapach. Wśród niechlubnej serii znalazły się też perełki. Warto o nich pamiętać szczególnie przy okazji zbliżających się świąt. W rankingu 15 majonezów brałam pod uwagę szczególnie te, które wymieliliście w komentarzach. Nie brałam pod uwagę majonezów wegańskich czy smakowych, skupiając się wyłącznie na flagowych majonezach danego producenta.

Wielkanoc bez majonezu w większości polskich domów jest nie do pomyślenia. Dwa lata temu firma GfK ustaliła, że podczas tych świąt majonez stanie na 90 proc. polskich stołów. Szczyt sprzedaży tego produktu przypada na piątek i sobotę przed niedzielą wielkanocną. Mam nadzieję, że mój ranking majonezów – pozwoli Wam dokonać słusznych wyborów konsumenckich!