Wakacje. Czas podróży małych i tych większych. Dla mnie poszczególne państwa to od zawsze wyjątkowe widoki, społeczność, niepowtarzalna kultura, ale także unikatowe smaki. Wiele podróży w swoim życiu odbyłam zanim jeszcze zostałam blogerką, wiele z wyjazdów relacjonuję Wam na blogu…ale dzisiaj chciałabym Was zabrać w podróż nietypową bo…kulinarną. Kuchnia to nieodłączny element i tożsamość danej kultury. W nowym cyklu nauczę Was odtwarzać moje ulubione smaki świata w Waszych domach. Być może kulinarne doświadczenia zainspirują Was do odwiedzin danego państwa albo też zgłębienia danej kultury? Z całą pewnością jednak – moje przepisy otworzą Was na nowe kulinarne doznania i nauczą podstaw gotowania zgodnych ze sztuką danego regionu.

KUCHNIA AZJATYCKA

Na dobry początek przenieśmy się do Azji. Jaka jest kuchnia azjatycka? Z pewnością wyjątkowa i aromatyczna! I choć znany ją przede wszystkim z sushi, sajgonek albo kaczki po pekińsku czy też intensywnego posmaku imbiru, to wymienione potrawy tylko w niewielkim procencie pozwalają odkryć bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się głównie dania na bazie ryżu bądź cieniutkiego makaronu ryżowego. Potrawy serwuje się w stosunkowo niewielkich porcjach za to bogatych w rozmaite składniki, które cechuje po pierwsze regionalna dostępność, do drugie świeżość, a po trzecie wysoka jakość. W mojej serii postów dotyczących kuchni azjatyckiej postaram przekazać Wam jej najbardziej charakterystyczne cechy a także zapoznać Was z tajnikami jej obróbki – tak aby każdy z Was poznał podstawy i mógł tym samym przenieść tradycję Azji wprost do swojego domu!

STIR-FRY

Jednym z sekretów kuchni azjatyckiej jest metoda obróbki termicznej zwanej STIR-FRY, która pozwala w wyjątkowy sposób docenić naturalny smak składników. Stir-fry polega na szybkim smażeniu potrawy, przy zachowaniu bardzo wysokiej temperatury. W ten sposób składniki ścinają się z zewnątrz, a w środku pozostają pełne naturalnych soków, smaku i aromatu. Do smażenia należy się przygotować. Cały sukces polega na wcześniejszym przygotowaniu wszystkich produktów (umyciu, pokrojeniu na małe kawałki) i dodawaniu ich w odpowiedniej kolejności: na początku zawsze są to aromatyczne składniki typu czosnek, imbir / następnie składnik główny typu mięso, ryby / dopiero na końcu twarde warzywa jak marchew czy papryka / kropką nad “i” są zioła. W trakcie smażenia bez przerwy mieszamy dodawane składniki.

RADA LadyoftheHouse:

Jeśli jesteś wegeterianinem, mój przepis na STIR-FRY możesz łatwo zamienić na danie wegetariańskie. Wystarczy zamienić wołowinę na owoce morza lub kosteczki tofu.

SKŁADNIKI:

  • 400 gram chudej wołowiny (najlepiej ligawy)
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 dymki (cebula ze szczypiorkiem)
  • 4 większe marchewki
  • 1/2 selera
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżki sosu chili
  • olej sezamowy

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników: mięso kroimy na cienkie plasterki, czosnek i papryczkę siekamy na drobne kawałeczki. Następnie obieramy i kroimy na ćwiartki marchew oraz seler. Rozgrzewamy pusty wok na dużym ogniu. Wlewamy olej sezamowy i ruszamy wokiem – tak żeby olej równomiernie się rozprowadzi. Zanim zaczniemy wrzucać poszczególne składniki- olej musi zacząć się dymić (to oznacza, że jest odpowiednio nagrzany). Dopiero wówczas możemy zacząć dodawać kolejno przygotowane składniki: czosnek i papryka po minucie mięso a na końcu warzywa.

Na koniec dodajemy sos sojowy oraz chili. Całość smażymy energicznie mieszając. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy danie z patelni wyłożone na makaronie i posypane świeżym szczypiorkiem.

CIEKAWOSTKI:

Czy wiesz, że pomimo smażenia na rozgrzanym oleju, STIR-FRY jest korzystne dla naszego zdrowia? Wszystko to zasługa wyboru tłuszczu. W przeciwieństwie do kuchni europejskiej, nie ma tu mowy o tłuszczach pochodzenia zwierzęcego!

 

Przepis został wielokrotnie przez nas przetestowany.

Jest to jeden z ulubionych obiadów mojego Męża.

Serdecznie Wam polecam! I dajcie koniecznie znać jakiego przepisu chcielibyście się nauczyć w nowym cyklu KUCHNIE ŚWIATA!

SMACZNEGO!