Kompot wigilijny to jeden z naszych ulubionych smaków świąt. Przygotowuję go w ten sposób, że smakuje każdemu. Od dzieci, po najstarszych gości przy wigilijnym stole. Umiejętnie skomponowany kompot wigilijny – z najlepszej jakości składników – stanowi również wyśmienity deser. Poznajcie mój przepis na doskonały kompot wigilijny.

Według archeologów taki kompot pijemy ponad 1000 lat. Znaleziska pestek na najstarszych stanowiskach archeologicznych z czasów pierwszych Piastów dowodzą, że na pewno raczył się nim Mieszko I. Jak ugotować wyśmienity kompot w stylu książęcym? Oto nasz niezawodny przepis na wyśmienity napój, nie tylko dla królów. Tradycyjny kompot wigilijny gotowano dawniej z suszonych owoców, ponieważ świeże były kiedyś zimą trudno dostępne. I choć my już tego problemu nie mamy, wigilijna tradycja zachowała się do dziś. Kompot z suszu ma charakterystyczny aromat, który podkreślony jest dodatkiem przypraw korzennych. Można ugotować najprostszą wersję z suszonych śliwek, warto jednak wiedzieć, że im więcej różnych owoców dodamy, tym smak kompotu będzie bogatszy i ciekawszy. Kompot z suszonych owoców to dla niektórych osób dodatek obowiązkowy na wigilijnym stole. Część osób uwielbia jego charakterystyczny wędzony posmak, ale są też tacy, co za nim nie przepadają. Dzięki naszej nowej recepturze każdy będzie mógł spróbować świątecznego napoju. Będzie on lekko słodki i niesamowicie przyjemny w odbiorze. Korzenne przyprawy nie muszą grać pierwszych skrzypiec wyłącznie w pierniku, sprawdź, jak przyrządzić kompot z suszu. Dodaj do niego kilka przypraw, a aromat napoju rozejdzie się po całym domu, tworząc prawdziwy świąteczny klimat.

KOMPOT WIGILIJNY składniki:

  • zimna woda
  • 1 kg okrojonych suszonych owoców: śliwek, gruszek, moreli, jabłek w jednakowych proporcjach
  • przyprawy: 3 laski cynamonu, goździki, anyż
  • 1 pomarańcz, 1 jabłko
  • miód

KOMPOT WIGILIJNY przepis:

  • Na początku dokładnie umyj suszone owoce, świeże jabłko pokrój w ćwiartki, a potem włóż wszystko do garnka. Zalej wodą i mocz przez około 30 minut.
  • Po upływie wyznaczonego czasu wszystko zagotuj. Dodaj odrobinę miodu – nie za dużo, ponieważ słodycz z owoców wydobędzie się w trakcie gotowania
  • Następnie dodaj plastry z 1/2 świeżej pomarańczy (wyparz ją wcześniej), z pozostałej połowy wyciśnij sok do garnka
  • Dodaj przyprawy
  • Kompot gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut, aż owoce zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać.
  • Świąteczny napój możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj zestaw garnków Tefal Ingenio, które zostały wyposażone w silikonowe pokrywki, zamieniające garnki w pojemniki do przechowywania.

Garnki Tefal Ingenio 

Do świątecznego gotowania wykorzystałam swój ulubiony zestaw garnków Tefal Ingenio. Zestawu garnków używam od początku roku i nie wyobrażam sobie już bez nich mojej kuchni. Tefal Ingenio to zestaw uniwersalny! Garnki i patelnie zostały wyposażone w silikonowe pokrywki. Silikonowe pokrywki – w chwilę zamieniają garnki w pojemniki do przechowywania, co czyni zestaw Tefal ingenio najbardziej uniwersalnym zestawem garnków – z jakim miałam do czynienia i świetnie sprawdzi się w trakcie przygotowania świątecznych potraw! Jeśli zastanawiacie się nam kompletem garnków do codziennego gotowania i od święta, to poznajcie moją listę argumentów, przemawiającą za zestawem Tefal Ingenio:

Jestem przekonana, że przepis na kompot wigilijny,

zostanie już z Wami na lata.

Smacznego!