Tłusty Czwartek już jutro. Z tej okazji przygotowałam dla Was kolejny przepis na tradycyjną słodkość bez której nie wyobrażam sobie tego dnia. Faworki to doskonała alternatywa dla osób, które nie są fanami pączków. Idealne faworki zwane również chrustami powinny być lekkie i chrupiące. Poznajcie absolutnie genialny i sprawdzony przepis na DOMOWE FAWORKI. Uwaga! Wyjdą Wam nawet jeśli zdecydujecie się zrobić je po raz pierwszy w życiu!
Lubię domowe faworki. Przypominają mi smaki dzieciństwa. W karnawale robię je bardzo często bo też znikają w oka mgnieniu. Faworki smakują znacznie lepiej jeśli zrobimy je w domu. Te w sklepach najczęściej są nasiąknięte wielokrotnie używanym tłuszczem i wspomagaczami, których nie stosujemy w domowej kuchni. Dlatego nie idźmy na łatwiznę! Ich wykonanie jest naprawdę proste! Zobaczcie sami:
SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej Luksusowej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO SMAŻENIA: 1,5 kg smalcu
plus: powidła plus cukier puder
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  •  Potrzebne nam są 2 miski. Do jednej wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia i sól – mieszamy. A w drugiej ubijamy przez około 10 minut żółtka z jajkiem i łyżką cukru pudru. Zawartość misek łączymy ze sobą. Następnie dodajemy spirytus i śmietanę. Zagniatamy.
  •  Formujemy kulę – zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto zagniatamy jeszcze przez ok. 5 minut. Możemy potłuc wałkiem. Gdyby ciasto bardzo nam się kleiło do rąk, wówczas możemy odrobinę oprószyć mąką.
  •  Ciasto rozdzielamy na 4 równe części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki (naprawdę cienkie ciasto jest tutaj kluczem sukcesu faworków). Następnie nożem wycinamy paski w cieście a w środku każdego paska – dodatkowe nacięcie ok. 1,5 cm przez które przewlekamy jeden koniec ciasta.
  •  Tłuszcz rozgrzewamy do 180 stopni w szerokim garnku (jeśli nie mamy pewności w kwestii temperatury wrzućmy kawałek ciasta na próbę – jeśli natychmiast wypłynie to oznacza, że możemy smażyć). Wkładamy faworki po kilka na raz. Smażymy ok. 60 sekund po każdej ze stron
  •  Faworki układamy na ręczniku papierowym. A następnie podajemy posypane cukrem pudrem

Życzę Wam smacznego TŁUSTEGO CZWARTKU!

 

Po więcej przepisów na Tłusty Czwartek zapraszam tutaj:
PRZEPIS NA PĄCZKI Z DZIURKĄ: <klik TUTAJ>
PRZEPIS NA FAWORKI-KOKARDKI: <klik TUTAJ>
PRZEPIS NA CHRUPIĄCE GOFRY: <klik TUTAJ>
PRZEPIS NA DOMOWĄ DROŻDŻÓWKĘ: <klik TUTAJ>