Na przełomie ostatnich lat staliśmy się świadkami prawdziwej rewolucji kulinarnej – nie musimy jadać w modnych restauracjach, by móc spróbować najbardziej inspirujących potraw danego kraju czy regionu, bowiem sztuka kulinarna stała się przystępna i wszechobecna. Skrzętnie skrywane przepisy opuściły mury lokali gastronomicznych na rzecz festiwali kulinarnych, książek kucharskich i blogów…

Jest tyle możliwości na próbowanie wciąż nowych smaków! Mam takie etapy w ciągu roku, że mogłabym stale eksperymentować! Rzadko kiedy gotuję coś ściśle trzymając się tych samych receptur. Dlatego gdy moi synowie wpadają po szkole do domu i głodni zaglądają do garnków, bez najmniejszego zdziwienia stwierdzają: Znów jakieś doświadczalne potrawy….Do podobnych “prac badawczych” zachęcam Was szczególnie tej wiosny. Szczególnie za inspirację stawiając: DANIA JEDNOGARNKOWE. To właśnie dania jednogarnkowe cieszą się ostatnimi czasy ogromną popularnością na świecie. Nic w tym dziwnego: pozwalają w duchu less waste ograniczyć marnotrastwo żywności (być bardziej pro-eco), pobudzają naszą kreatywność kulinarną i przede wszystkim pozwalają zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy…Takie obiady jednogarnkowe – dosłownie robią się same! To niewyczerpalne źródło pomysłów na tanie gotowanie. W moim cyklu przepisów na dania jednogarnkowe każdego dnia staram się zainspirować Was różnorodnością dań, które możemy przygotować w jednym garnku. Dzisiaj będzie to przepis na tacos – czyli świetną opcję na obiad zwłaszcza w większym gronie! Stawiamy na stole wszystkie elementy, a każdy sam komponuje sobie mini-tacos.

garnek-do-piekarnika-tefal-ingenio
Garnek Tefal Ingenio

Pomysł na danie jednogarnkowe – Przepis na tacos składniki:

  • 500 g rostbefu wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • 6 łyżeczek oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 opakowanie dobrej jakości kukurydzianych tortilli (znalazłam 2 rodzaje z naprawdę dobrym składem. Czytajcie etykiety!)
  • 1 sałata rzymska baby, kwaśna śmietana
  • 2-3 limonki pokrojone w cząstki

Danie jednogarnkowe – Tacos z rostbefu sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w plastry.
  • Ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry.
  • Sprawdzić czy mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby należy ją odkroić. Mięso dokładnie umyj. Osusz. A następnie natrzyj oliwą i posiekaną oraz mieloną kolendrą.
  • Przełóż mięso do małego rondla (polecam serię Tefal Ingenio – w garnkach z tego zestawu można nie tylko gotować ale również piec dania w piekarniku). Na spód wlej odrobinę wody.
  • Do garnka włóż także na wierzch pokrojone pomidorki koktajlowe (im więcej tym smaczniejszy sos)
  • Piecz mięso pod przykryciem 1,5 godzi w 140 stopniach
  • Wyjmij mięso na deskę i odstaw na 3-5 minut, aby odpoczęło, następnie pokrój na cienkie kawałeczki
  • Podawaj z plackami tortilli, kwaśną śmietaną oraz sałatą. Dodatkowo możesz podać cząstki limonki

garnki-tefal

W cyklu na dania jednogarnkowe – staram się przedstawić urozmaicone przepisy. W moich propozycjach znajdziecie dania: wegetariańskie jak i te z mięsem. Tacos z rostbefu to propozycja typowo mięsna ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać więcej warzyw. Eksperymentujcie! W cyklu na dania jednogarnkowe wykorzystuję garnki Tefal Ingenio, które są zestawem uniwersalnym i doskonale prezentują się w kuchni!

Tefal Ingenio

Jeśli chcecie podpatrzeć jak przygotowałam to danie – to zapraszam na moje relacje, które umieszczam na Instagramie. Mam nadzieję, że moje przepisy na dania jednogarnkowe – sprawią, że na nowo pokochacie gotowanie…tym razem w wersji bardzo szybkiej i oszczędnej, bo w postaci dań jednogarnkowych.

Do zobaczenia jutro na blogu – przygotuję dla Was coś równie pysznego!