Wystarczy jeden garnek, lub patelnia, 15 minut oraz odrobina kulinarnej kreatywności, a pyszny obiad staje się na wyciągnięcie ręki. I widelca. Jeśli obiecam do tego, że po obiedzie czeka na Was minimum zmywania po gotowaniu – to czy będzie to wówczas dla Was wystarczająca zachęta? 

W cyklu kulinarnym – zebrałam dla Was pomysły na potrawy jednogarnkowe/jednopatelniowe, które smakują, radują i niejednokrotnie potrafią zaskoczyć prostotą wykonania! Moje przepisy sprawdzą się w każdej kuchni i na każdym etapie zaawansowania kucharza. Przekonaj się, co znaczy przygotować obiad: szybko, łatwo i smacznie! W dzisiejszej propozycji, chciałabym Was zainspirować jednym z moich ulubionych przepisów. Wszystko, co wpływa na wyjątkowość tego dania – to połączenie krewetek z dużą ilością pomidorów. Zapach, który towarzyszy w trakcie przyrządzania – sprawi, że nasze kubki smakowe zostają postawione w pełnej gotowości! Polecam sięgnijcie po makaron minimum raz w tygodniu! Szukajcie i eksperymentujcie z przepisami! Ten poniżej przybliży Wam smak wakacyjnych podróży. To prawdziwy włoski styl i to w zasięgu domowej kuchni!

Pomysł na danie jednogarnkowe – Przepis na makaron z krewetkami składniki:

  •  300 g makaronu
  •  300 g mrożonego bobu
  •  300 g pomidorków koktajlowych
  •  600 g krewetek
  •  3 łyżki oleju rzepakowego
  •  4 ząbki czosnku
  •  1/2 średniej cebuli
  •  5 łyżek białego wina
  •  odrobina świeżego rozmarynu
  •  opcjonalnie: świeży sok z cytryny
  •  sól himalajska, pieprz

Danie jednogarnkowe – Makaron z krewetkami przepis:

  1. Zagotuj wodę w garnku. Posól ją i włóż makaron. Ugotuj al dente – czyli dosłownie “na ząb” tak aby makaron był dostatecznie miękki, ale i spoisty, do przegryzienia. Przelej makaron do durszlaka, przepłucz strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Wystudź i odstaw w durszlaku na bok.
  2. Do tego samego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy pokrojoną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażymy przez chwilę, mieszając. Dodajemy wcześniej umyte i oczyszczone krewetki. Dusimy na dużym ogniu stale mieszając.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy białe wino. Chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy pokrojone połówki pomidorków koktajlowych. Następnie dodajemy bób. I jeszcze chwilkę dusimy potrawę – stale mieszając.
  5. Dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Całość mieszamy. Gotujemy do 2 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec możemy dodać szczyptę świeżego, posiekanego rozmarynu.

Ten makaron możecie przygotować w głębszej patelni lub w garnku. Tym razem miałam wcześniej przygotowany makaron dlatego zdecydowałam się na użycie patelni. Serię garnków Tefal Ingenio, w której przygotowuję cały cykl przepisów na dania jednogarnkowe – cechuje nieprzywierająca powłoka, która pozwala na smażenie bez tłuszczu lub z jeho minimalną ilością.

zestaw-tefal-ingenio
Zestaw garnków Tefal Ingenio

Jeśli chcecie podpatrzeć jak przygotowałam to danie – to zapraszam na moje relacje, które umieszczam na Instagramie. Mam nadzieję, że moje przepisy na dania jednogarnkowe – sprawią, że na nowo pokochacie gotowanie…tym razem w wersji bardzo szybkiej i oszczędnej, bo w postaci dań jednogarnkowych.

Do zobaczenia jutro na blogu – przygotuję dla Was coś równie pysznego!