Wystarczy jeden garnek, lub patelnia, 15 minut oraz odrobina kulinarnej kreatywności, a pyszny obiad staje się na wyciągnięcie ręki. I widelca. Jeśli obiecam do tego, że po obiedzie czeka na Was minimum zmywania po gotowaniu – to czy będzie to wówczas dla Was wystarczająca zachęta?
W cyklu kulinarnym – zebrałam dla Was pomysły na potrawy jednogarnkowe/jednopatelniowe, które smakują, radują i niejednokrotnie potrafią zaskoczyć prostotą wykonania! Moje przepisy sprawdzą się w każdej kuchni i na każdym etapie zaawansowania kucharza. Przekonaj się, co znaczy przygotować obiad: szybko, łatwo i smacznie! W dzisiejszej propozycji, chciałabym Was zainspirować jednym z moich ulubionych przepisów. Wszystko, co wpływa na wyjątkowość tego dania – to połączenie krewetek z dużą ilością pomidorów. Zapach, który towarzyszy w trakcie przyrządzania – sprawi, że nasze kubki smakowe zostają postawione w pełnej gotowości! Polecam sięgnijcie po makaron minimum raz w tygodniu! Szukajcie i eksperymentujcie z przepisami! Ten poniżej przybliży Wam smak wakacyjnych podróży. To prawdziwy włoski styl i to w zasięgu domowej kuchni!
Pomysł na danie jednogarnkowe – Przepis na makaron z krewetkami składniki:
- 300 g makaronu
- 300 g mrożonego bobu
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 600 g krewetek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 5 łyżek białego wina
- odrobina świeżego rozmarynu
- opcjonalnie: świeży sok z cytryny
- sól himalajska, pieprz
Danie jednogarnkowe – Makaron z krewetkami przepis:
- Zagotuj wodę w garnku. Posól ją i włóż makaron. Ugotuj al dente – czyli dosłownie “na ząb” tak aby makaron był dostatecznie miękki, ale i spoisty, do przegryzienia. Przelej makaron do durszlaka, przepłucz strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Wystudź i odstaw w durszlaku na bok.
- Do tego samego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy pokrojoną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażymy przez chwilę, mieszając. Dodajemy wcześniej umyte i oczyszczone krewetki. Dusimy na dużym ogniu stale mieszając.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy białe wino. Chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pokrojone połówki pomidorków koktajlowych. Następnie dodajemy bób. I jeszcze chwilkę dusimy potrawę – stale mieszając.
- Dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Całość mieszamy. Gotujemy do 2 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec możemy dodać szczyptę świeżego, posiekanego rozmarynu.
Ten makaron możecie przygotować w głębszej patelni lub w garnku. Tym razem miałam wcześniej przygotowany makaron dlatego zdecydowałam się na użycie patelni. Serię garnków Tefal Ingenio, w której przygotowuję cały cykl przepisów na dania jednogarnkowe – cechuje nieprzywierająca powłoka, która pozwala na smażenie bez tłuszczu lub z jeho minimalną ilością.