Jak w dobie szalejących cen, oszczędzać na codziennym gotowaniu? Jest kilka sprawdzonych rad, które na co dzień potrafimy przeoczyć, typu: planowanie posiłków, nie-uleganie promocjom, nie chodzenie na zakupy na tzw. “głodniaka”, odpowiednie przechowywanie produktów itd. Porady z pozoru mało istotne – w połączeniu, potrafią wpłynąć istotnie na nasz miesięczny budżet…

W moim nowym, kulinarnym cyklu – postaram się Was zainspirować do eksperymentowania z przepisami na dania jednogarnkowe. Chcę pokazać sposób gotowania, który NAPRAWDĘ wpływa na czas spędzany w kuchni, oszczędność zużycia energii/prądu, a przy tym są to nadal przepisy na zdrowe i urozmaicone posiłki – odpowiednie dla całej rodziny. Zawsze gotuję sezonowo, dlatego w przepisach znajdziesz potrawy zgodne z aktualną porą roku i na bazie składników – dostępnych właśnie teraz w sklepach/na straganach. Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na wiosenne risotto. Przygotowanie tego dania zajmie Ci zalewie około piętnastu minut, zaś nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić większą porcję z myślą o obiedzie na dwa dni. Innym plusem tego posiłku jest fakt, że przygotowuje się go z prostych składników, z których większość zwykle mamy pod ręką. A kiedy raz wypróbujemy przepisu na risotto – możemy sobie także eksperymentować do woli ze składnikami tego dania. Risotto to danie stanowiące doskonałą bazę dla kurczaka, grzybów i wszelkich warzyw sezonowych…

garnki-tefal-zestaw
Wok Tefal

Pomysł na danie jednopatelniowe – Wiosenne Risotto składniki:

  • Ryż Arborio – 2 szklanki
  • 3 ząbki czosnku
  • Zielony groszek (może być mrożony) 200 g
  • Bób (może być mrożony) 200 g
  • natka pietruszki
  • Ser Feta 1 opakowanie
  • Pestki słonecznika
  • Czerwona papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • 3 łyżki oliwy (lub oleju do smażenia)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (może być z rosołu)

Danie jednopatelniowe – Wiosenne Risotto sposób przygotowania:

  1. Na głęboką patelnię/wok wlewamy oliwę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy na małym ogniu.
  2. Dodajemy 2 szklanki ryżu na patelnię. Polecam ryż Arborio. Idealny ryż do risotto charakteryzuje się tym, że ma okrągłe i krótkie bądź też średnie ziarna.
  3. Suchy ryż mieszamy z tłuszczem (dzięki czemu ryż nie zrobi się papkowaty)
  4. Następnie dodajemy stopniowo bulion (najlepiej ciepły) i paprykę czerwoną. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na nieco większym ogniu.
  5. Kiedy wykorzystamy cały czysty bulion, wówczas dodajemy groszek i bób. Gotujemy przez ok. 5 minut.
  6. Posypujemy świeżą natką, ziarnami słonecznika i rozkruszoną Fetą.

patelnia-tefal

W cyklu na dania jednogarnkowe – staram się przedstawić urozmaicone przepisy. W moich propozycjach znajdziecie dania: wegetariańskie jak i te z mięsem. Risotto wiosenne to przepis typowo wegetariański ale nic nie stoi na przeszkodzie aby gotowanie zacząć od przysmażenia drobno pokrojonego kurczaka. Eksperymentujcie! W cyklu na dania jednogarnkowe wykorzystuję garnki Tefal Ingenio, które są zestawem uniwersalnym i doskonale prezentują się w kuchni!

zestaw-tefal-ingenio
Zestaw Garnków Tefal Ingenio

Jeśli chcecie podpatrzeć jak przygotowałam to danie – to zapraszam na moje relacje, które umieszczam na Instagramie. Mam nadzieję, że moje przepisy na dania jednogarnkowe – sprawią, że na nowo pokochacie gotowanie…tym razem w wersji bardzo szybkiej i oszczędnej, bo w postaci dań jednogarnkowych.

Do zobaczenia jutro na blogu – przygotuję dla Was coś równie pysznego!