Przepis na zupę-krem z pieczonych pomidorów, z dodatkiem ziół, papryki, cebuli i czosnku to nasze ulubione danie ostatnich dni. Krem z pieczonych pomidorów to wspaniały pomysł na zdrową zupę. Przygotowuję ją w wersji optymalnej z wielu rodzajów pomidorów, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna i esencjonalna.
Zupa z pieczonych pomidorów ma niespotykanie głęboki smak, wyjątkowy zapach oraz słodki, dymny aromat, który długo pozostaje w pamięci. Zupa z pieczonych pomidorów, chociaż brzmi i smakuje dość wykwintnie, nie wymaga dużego nakładu pracy. Całość naszego zaangażowania opiera się tak naprawdę na wstawieniu warzyw do piekarnika i odczekania godziny. Pod wpływem ciepła piekarnika pomidory miękną, karmelizują się oraz lekko odparowują, koncentrując w sobie esencję pomidorowego smaku. A dzięki dodatkowi oliwy oraz kilku ząbków czosnku na dnie blachy pozostaje wyjątkowo aromatyczny tłuszcz, o słodkim zapachu skarmelizowanego czosnku i skórek pomidora. To wszystko po upieczeniu ma tak intensywny smak, że wystarczy na zrobienie bardzo dużego garnka bardzo aromatycznej zupy. Upieczone warzywa wystarczy na koniec po prostu zblendować.
Zupa z pieczonych pomidorów SKŁADNIKI:
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn
- 1 główka czosnku
- cebula
- papryka czerwona
- różne rodzaje pomidorów
- papryczka chili
- oliwa
- przyprawy: pieprz, sól gruboziarnista
PRZEPIS na zupę z pieczonych pomidorów:
- Warzywa umyj i osusz
- Na spód garnka wlej oliwę
- Przełóż do garnka pomidory. Większe przkrój na pół, mniejsze w całości.
- Następnie dodaj świeże zioła, czosnek przekrojony w całości na pół, ćwiartki cebuli i odrobinę pieprzu.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz bez przykrycia przez minimum 45 minut.
- Po wyjęciu dodaj sól gruboziarnistą według uznania i zblenduj całość do gładkiej konsystencji.
Każda pyszna zupa, zaczyna się od dobrego garnka…
Przepis na zupę-krem z pieczonych pomidorów przygotowałam w garnkach Tefal Air Stewpot. Nigdy nie sądziłam, że garnki oprócz przyjemności gotowania, mogą być po prostu piękne i stanowić ozdobę zarówno kuchni jak i stołu ( z powodzeniem serwuję w nich potrawy bezpośrednio na stole). Seria garnków Tefal Air Stewpot jest lekka i łatwa w czyszczeniu. Do tej pory oprócz zup, gotowałam w nich także gulasze i spaghetti. Garnki Tefal są wszechstronne, można w nich również piec w piekarniku, a przede wszystkich: są odpowiednie na każdy rodzaj kuchenek – w tym także na indukcję.
Zajrzyj na mój INSTAGRAM: przygotowałam tam video-rolkę
z prezentowanym przepisem.