W panteonie narodowych zup, grochówka zajmuje miejsce specjalne. Gęsta, aromatyczna i pożywna. Szturmowa potrawa w wojsku! Zupę grochową można przyprawiać na wiele sposobów. Świetnie smakuje np. z curry lub kurkumą, czy przecierem pomidorowym. Co powiesz na wersję aromatycznej i pożywnej zupy-krem?

Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale smakuje w wersji aksamitnej zupy-krem. Groch ma w kuchni polskiej dłuższy staż niż ziemniaki. Jako niezwykle sycący zawsze wystarczał w zupełności do zaspokojenia nawet największego głodu. Rozgotowany żółty groch to źródło powoli uwalniających się cukrów złożonych. Dymny posmak wędzonki idzie w parze z jego mącznym smakiem. Do tego ciepły aromat majeranku i czosnku. Czarny pieprz nadaje całości nieco pikanterii i doskonale rozgrzewa.

Zupa-krem grochowa SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 8-10 cm. pora
  • 180 g. suchego grochu połówek
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego***
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • grzanki do podania (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przepis na zupę-krem grochową:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zgnieć w moździerzu.
  2. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i por. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj ziemniaki, liście laurowe, kolendrę i majeranek. Mieszaj i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wrzuć do garnka suchy groch.
  3. Wlej bulion i zagotuj całość. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 40 minut.
  4. Wyjmij z zupy liście laurowe. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
  5. Zblenduj zupę dokładnie na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podać możesz z grzankami i plasterkami zrumienionego na suchej patelni boczku.
***jeśli nie posiadasz swojego ulubionego przepisu na bulion warzywny, skorzystaj z mojego:

Pyszna zupa, zaczyna się zawsze od dobrego garnka…

Zupę ugotowałam w garnku Tefal ingenio. Ten zestaw garnków towarzyszy mi niezmiennie w codziennym gotowaniu. Garnki/patelnie z serii Tefal Ingenio możemy układać jedno w drugie – wszystko dzięki braku stałych rączek. Garnki i patelnie Tefal Ingenio zostały wyposażone w wytrzymałą, nieprzywierającą powłokę, która pozwala na smażenie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Garnki i patelnie Tefal Ingenio to idealny zestaw do kuchenek gazowych, elekrycznych i indukcyjnych.System doczepianej rączki umożliwia błyskawiczną zamianę garnka w patelnię i patelni w garnek. Rączka utrzyma ciężar nawet do 10 kg.!