W dzisiejszym przepisie w ramach gotowania z Tefal i-Companion XL – mam dla Was przepis, który podbił świat! Jest to szakszuka, czyli nic innego jak jaja na pomidorach. A ja pokażę Wam jak zrobić to śniadanie zdrowo, smacznie i naprawdę szybko!

Śniadanie mistrzów. Szakszuka syci, zaspokaja, a co najważniejsze zabiera kubki smakowe w podróż na Bliski Wschód. Sekretem tej idealnej jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających słodyczy.

Po arabsku słowo szakszuka oznacza „wielki bałagan”, co oddaje doskonale istotę tego dania. Szakszukę je się z pieczywem, którym to na koniec wyciera się resztki sosu (także w restauracji bez skrępowania można w ten sposób zjeść szakszukę).

Szakszuka składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 świeże pomidory
  • 3 jajka
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • papier do pieczenia
  • przyprawy: sól himalajska, kminek, tymianek

Szakszuka przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek, paprykę i oliwę. Rozdrabniamy 5 sekund/ Obroty: 5 Składniki zgarniamy ze ścianek na dno naczynia i dusimy przez 3 minuty/ 120 stopni/ obroty 1
  2. Dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy. I ponownie dusimy przez 3 minuty 120 stopni/obroty 1
  3. Wkład naczynia do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niego naszą masę pomidorową. Na środku z pomoca łyżki robimy 3 wgłębienia, w które nastepnie ostrożnie wbijamy jajka.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Nakładamy na wierzch naczynie do gotowania na parze. Ustawiamy program STEAM do gotowania na parze P2 czas: 14 minut.
  5. Szakszukę rozdzielamy na porcje i podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Zachęcam do oglądania video:

Kolejnym argumentem, który przemówił za wyborem Tefal i-Companion XL jest:

Możliwość jednoczesnego gotowania w misie oraz w naczyniu parowym. to znaczy, że w tym samym czasie mogę w misie przygotowywać sobie np. owsiankę owocową, a w naczyniu parowym chociażby szakszukę. To rozwiązanie nie jest nowością. Podobny system posiada każdy inny robot gotujący wyposażony w naczynie parowe. Różnica polega na tym, że w przypadku Tefal i-Companion XL te aromaty zupełnie się nie przenikają, gdyż naczynie parowe zostało wyposażone dodatkowo w specjalną misę. I ta różnica jest faktycznie zauważalna.

KONKURS: WYGRAJ Tefal i-Companion XL !!!

W związku z moim wyborem faworyta wśród robotów gotujących, poprosiłam markę Tefal o egzemplarz konkursowy. Chciałabym abyście poprzez mój cykl mieli okazję poznać ten wyjątkowy termorobot, a jedna osoba wśród Was – będzie miała nawet szansę bliżej się z nim zaprzyjaźnić i to w krótkim czasie! Zasady są proste:

Pod wybranym postem na FB z video lub przepisem opartym na Tefal i-Companion XL (które od dzisiaj będę publikowała przez najbliższy tydzień)

  • napisz w komentarzu: Co ugotowałbyś w swoim TEFAL i-Companion XL i dlaczego to właśnie ta potrawa, a nie inna?

Na Wasze komentarze czekam do najbliższej środy tj do 07.07.2021. Powodzenia!