Dzisiaj w ramach tygodniowego cyklu gotowania z Tefal i-Companion XL, przedstawię Wam jak w szybki sposób przygotować focaccie, czyli włosko/francuski przysmak łączący w sobie coś na wzór pieczywa i pizzy. Doskonały na piknik, na przekąskę, do zup i gulaszy…

Focaccia to placek drożdżowy robiony z ciasta podobnego do ciasta na pizzę. Jest jednakże grubszy, bo ma ok. 2 cm grubości. Niekiedy bywa przyprawione tylko solą i oliwą. Można go jeść i na zimno, i na ciepło. Można umieścić dodatki tylko na wierzchu lub lekko wcisnąć do ciasta, czasami (np. zioła) zagniecione są razem z ciastem. W zależności od regionu w którym zostaje podawana focaccia – dodatki są różne. Bywa, że nie dodaje się oliwy do ciasta lecz tylko polewa nią placek po upieczeniu. Często można w niej spotkać suszone lub świeże pomidory. Moją ulubioną odmianą jest ta z dużą ilością oliwek.

Moi Czytelnicy wiedzą doskonale, że jestem mistrzynią w wyrabianiu: chleba, bułek i wszystkich mącznych potraw do których mam ogromną słabość. Ale dzisiaj sprawdziwy czy Tefal i-Companion XL jest w stanie wyrobić ciasto równie doskonale.

Focaccia składniki:

  • 400 g maki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska gruboziarnista
  • 10 g swieżych drożdży
  • świeży rozmaryn
  • oliwki

Focaccia sposób wykonania:

  1. Do misy i-Comapnion wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przekładamy świeże drożdże i zalewamy 1 szklanką letniej wody. Wyrabiamy: program Pastry p1 czas: 30 s
  2. Dodajemy 400 g mąki, szczyptę soli, ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, świezy rozmaryn. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta Pastry p1 czas 3 minut 35 stopni
  3. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
  4. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (powinno mieć luźną konsystencję). Po przełożeniu nakłuwamy je widelcem. A na wierzch układamy oliwki, opraszamy solą himalajską gruboziarnistą i świeżym rozmarynem. Na koniec skraplamy wierzch oliwą z oliwek
  5. Pieczemy 15 minut

Zachęcam do oglądania video:

Kolejnym argumentem, który przemówił za wyborem Tefal i-Companion XL jest:

Wnikliwa analiza parametrów robotów gotujących i wyciągnięcie wniosków. Tutaj Tefal i-Companion XL mocno wysuwa się na prowadzenie, zostawiając w tyle swoich konkurentów. Moc silnika 1550W co pozwala na łatwe radzenie sobie nawet z ciężkimi ciastami i sporą ilością mięsa. Możemy za jednym razem wyrobić 1200g ciasta na chleb, mieszać 1500 g risotto czy zmiksować na mielone 1000 g mięsa za jednym razem, warzyw korzeniowych lub ryb. Ponieważ obroty noża tnącego lub trzepaczki dochodzą nawet do 16000 obrotów na minutę rozdrobnimy w Tefal i-Companion XL wiele produktów bez najmniejszego trudu. Odczucia-odczuciami ale liczby i parametry nie pozostawiają pola do dyskusji. Tefal i-Companion XL to urządzenie w mojej ocenie na medal.

KONKURS: WYGRAJ Tefal i-Companion XL !!!

W związku z moim wyborem faworyta wśród robotów gotujących, poprosiłam markę Tefal o egzemplarz konkursowy. Chciałabym abyście poprzez mój cykl mieli okazję poznać ten wyjątkowy termorobot, a jedna osoba wśród Was – będzie miała nawet szansę bliżej się z nim zaprzyjaźnić i to w krótkim czasie! Zasady są proste:

Pod wybranym postem na FB z video lub przepisem opartym na Tefal i-Companion XL (które od dzisiaj będę publikowała przez najbliższy tydzień)

  • napisz w komentarzu: Co ugotowałbyś w swoim TEFAL i-Companion XL i dlaczego to właśnie ta potrawa, a nie inna?

Na Wasze komentarze czekam do najbliższej środy tj do 07.07.2021. Powodzenia!