Dzisiaj w ramach tygodniowego cyklu gotowania z Tefal i-Companion XL, przedstawię Wam jak w szybki sposób przygotować focaccie, czyli włosko/francuski przysmak łączący w sobie coś na wzór pieczywa i pizzy. Doskonały na piknik, na przekąskę, do zup i gulaszy…
Focaccia to placek drożdżowy robiony z ciasta podobnego do ciasta na pizzę. Jest jednakże grubszy, bo ma ok. 2 cm grubości. Niekiedy bywa przyprawione tylko solą i oliwą. Można go jeść i na zimno, i na ciepło. Można umieścić dodatki tylko na wierzchu lub lekko wcisnąć do ciasta, czasami (np. zioła) zagniecione są razem z ciastem. W zależności od regionu w którym zostaje podawana focaccia – dodatki są różne. Bywa, że nie dodaje się oliwy do ciasta lecz tylko polewa nią placek po upieczeniu. Często można w niej spotkać suszone lub świeże pomidory. Moją ulubioną odmianą jest ta z dużą ilością oliwek.
Moi Czytelnicy wiedzą doskonale, że jestem mistrzynią w wyrabianiu: chleba, bułek i wszystkich mącznych potraw do których mam ogromną słabość. Ale dzisiaj sprawdziwy czy Tefal i-Companion XL jest w stanie wyrobić ciasto równie doskonale.
Focaccia składniki:
- 400 g maki pszennej
- oliwa z oliwek
- sól himalajska gruboziarnista
- 10 g swieżych drożdży
- świeży rozmaryn
- oliwki
Focaccia sposób wykonania:
- Do misy i-Comapnion wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przekładamy świeże drożdże i zalewamy 1 szklanką letniej wody. Wyrabiamy: program Pastry p1 czas: 30 s
- Dodajemy 400 g mąki, szczyptę soli, ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, świezy rozmaryn. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta Pastry p1 czas 3 minut 35 stopni
- Ciasto po wyrobieniu zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
- Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (powinno mieć luźną konsystencję). Po przełożeniu nakłuwamy je widelcem. A na wierzch układamy oliwki, opraszamy solą himalajską gruboziarnistą i świeżym rozmarynem. Na koniec skraplamy wierzch oliwą z oliwek
- Pieczemy 15 minut
Zachęcam do oglądania video:
Kolejnym argumentem, który przemówił za wyborem Tefal i-Companion XL jest:
Wnikliwa analiza parametrów robotów gotujących i wyciągnięcie wniosków. Tutaj Tefal i-Companion XL mocno wysuwa się na prowadzenie, zostawiając w tyle swoich konkurentów. Moc silnika 1550W co pozwala na łatwe radzenie sobie nawet z ciężkimi ciastami i sporą ilością mięsa. Możemy za jednym razem wyrobić 1200g ciasta na chleb, mieszać 1500 g risotto czy zmiksować na mielone 1000 g mięsa za jednym razem, warzyw korzeniowych lub ryb. Ponieważ obroty noża tnącego lub trzepaczki dochodzą nawet do 16000 obrotów na minutę rozdrobnimy w Tefal i-Companion XL wiele produktów bez najmniejszego trudu. Odczucia-odczuciami ale liczby i parametry nie pozostawiają pola do dyskusji. Tefal i-Companion XL to urządzenie w mojej ocenie na medal.
KONKURS: WYGRAJ Tefal i-Companion XL !!!
W związku z moim wyborem faworyta wśród robotów gotujących, poprosiłam markę Tefal o egzemplarz konkursowy. Chciałabym abyście poprzez mój cykl mieli okazję poznać ten wyjątkowy termorobot, a jedna osoba wśród Was – będzie miała nawet szansę bliżej się z nim zaprzyjaźnić i to w krótkim czasie! Zasady są proste:
Pod wybranym postem na FB z video lub przepisem opartym na Tefal i-Companion XL (które od dzisiaj będę publikowała przez najbliższy tydzień)
- napisz w komentarzu: Co ugotowałbyś w swoim TEFAL i-Companion XL i dlaczego to właśnie ta potrawa, a nie inna?
Na Wasze komentarze czekam do najbliższej środy tj do 07.07.2021. Powodzenia!