Są dania, z których się nie wyrasta. Smakują zawsze, wszędzie i niezależnie od wieku. Parujące, mięciutkie kopytka, słodkie gofry, czy naleśniki z twarogiem – to dania, które smakują każdemu bez względu na wiek. Niektóre przypominają cudowne wakacje nad morzem, inne przywołują wspomnienie weekendów spędzanych z dziadkami, kiedy to zakradaliśmy się do kuchni, by podwędzić małe co nieco.

Czy to babcine pierogi, czy pomidorowa taty, która smakuje jak żadna inna – wszystkie te dania kryją w sobie proste smaki, są sycące i pełne aromatów, które sprawiają, że od samego zapachu zaczyna burczeć nam w brzuchach. Nic dziwnego, że wiedzeni tęsknotą, chętnie wracamy do dawnych smaków – do dań, które z każdym kęsem nie tylko przywołują barwne wspomnienia, ale również poprawiają humor.

SMAKI DZIECIŃSTWA: Racuchy z jabłkami

Mało kto mógł się im oprzeć. Gdy w domu roznosił się zapach smażonych racuchów, szybko przybiegało się do kuchni, by chwycić ciepły jeszcze placek w ręce i cieszyć usta jego smakiem. Po pierwszym zajadało się drugim, trzecim… Raz z cukrem pudrem, innym razem z konfiturą.

Racuchy z jabłkami składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże jabłko

Przepis na racuchy z jabłkami:

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel – mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa stanie się gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko (jeśli jabłko jest bardzo soczyste odciskamy sok). Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy ciasto formując małe placuszki. Racuszki w trakcie smażenia – pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne. Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

W przygotowaniu “Smaków dzieciństwa” doskonale sprawdził się ponadczasowy i uniwersalny zestaw garnków i patelni Tefal ingenio!

Racuchy to jedno z dań, które zawsze przywołuje kilkanaście wspaniałych i ciepłych wspomnień z dzieciństwa. Do ich przygotowania wykorzystałam patelnię Tefal ingenio, która nagrzewa się wyjątkowo szybko, a duża powierzchnia i odpowiednia grubość dna termofuzyjnego zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła. To gwarancja idealnie usmażonych potraw.